PRED ISTEK MANDATA

Most: Počinjemo s prikupljanjem potpisa za razrješenje Đure Sesse

24.03.2021 u 17:54

Bionic
Reading

Most je najavio da od četvrtka počinje s prikupljanjem potpisa saborskih zastupnika za pokretanje postupka razrješenja predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse

Podsjetimo, Sessi kao predsjedniku Vrhovnog suda mandat završava u srpnju, no on se javio na javni poziv za novi mandat. Predsjednik Zoran Milanović, koji Saboru predlaže svog kandidata, na toj funkciji želi Zlatu Đurđević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Most navodi da su 'nedavna događanja bitno narušila ugled i povjerenje u hrvatsko pravosuđe, kako ugled same sudačke funkcije tako i ugled i povjerenje u sustav u cjelini.' Podsjetimo, osuđenik u bijegu Zdravko Mamić iz Mostara je za korupciju teško optužio Sessu i još nekoliko sudaca.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas je obznanio da nema potrebe istraživati navode o Đuri Sessi. Predsjednik Vrhovnog suda mu je, naime, rekao da se posljednji put vidio s Mamićem 2003. i 2004. godine. 'U potpunosti odbacuje sve njegove navode i optužbe', prepričao je Malenica razgovor sa Sessom..

Od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Mostovci pak traže da postupak razrješenja predsjednika Vrhovnog suda uvrsti u dnevni red.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Premijer Andrej Plenković odbacio je danas mogućnost da HDZ podrži Zlatu Đurđević, koju je predsjednik Milanović, prema njegovim riječima, provukao kroz blato i koja 'ne poštuje pravni poredak RH'.

Premijer je odbacio i tezu da je Sessa kandidat HDZ-a te naveo kako je njegov dojam da Zlata Đurđević nije bila prvi izbor predsjednika Zorana Milanovića, ali je bila jedina koja je pristala biti kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri. Istaknuo je kako nije na njemu da govori tko su bili ti drugi predsjednikovi kandidati.

  • +7
Zlata Đurđević Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Ustvrdio je kako postoji dovoljno vremena da se postigne adekvatno rješenje i da se na zakonit način, pa i konsenzusom izabere netko drugi te ponovio da je Đurđević diskvalificirana čak i ako se javi na javni poziv.