KONTRA PARTNERA

Most objasnio zašto je podržao Ostojića, a jedan mostaš zašto je bio protiv

12.02.2016 u 11:52

Bionic
Reading

Ranko Ostojić za izbor na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost može se prije svega zahvaliti Mostu koji, iako nije prezadovoljan njime na čelu odbora, priznaje da je pravo oporbe da odabere tko će biti predsjednik

Kako to da je Most podržao Ostojića, iako su prije tjedan dana na Odboru za izbor i imenovanja dvoje zastupnika Mosta bili protiv, pokušao je objasniti predsjednik Mostovog Kluba zastupnika Ivan Kovačić.

'Most nije htio i ne želi sudjelovati u igrokazima koje rade dvije velike stranke. Ovo je već treći tjedan u kojem pričamo o izvješćima za 2014., nismo došli ni do pola. Konstantno se razvlači priča na ideološke teme koje nažalost samo pale narod, a ne donose nam ništa bolje', kazao je Kovačić.

Što se tiče samog izbora Ostojića, u Mostu nisu presretni.

'Članovi Mosta nemaju visoko mišljenje o njemu nakon njegovih izjava tijekom ova protekla dva mjeseca koje nisu bile baš ni primjerene ni pristojne, tako da ga ne krasi onaj dio koji bi trebao krasiti socijaldemokrate, barem razumijevanje i tolerancija. A što se tiče demokratskoga prava da opozicija bira svoga predstavnika na mjesto tog odbora, Most apsolutno podržava demokratsku proceduru i podržat će kakav god bio izbor opozicije', kazao je Kovačić.

Međutim, ipak nisu svi Mostovi zastupnici dali glas Ostojiću. Protiv je bio Miro Bulj. 'Most kao klub donio je zaključak da se glasa za prijedlog oporbe, međutim Ranko Ostojić nije najbolje rješenje za Most. Da ne ponavljamo sve njegove afere, 2004. Ranko Ostojić je isto bio sporan, nije riješio problem svastike koje bi moglo riješiti dijete u dva dana, a to je nanijelo veliku štetu nacionalnim interesima. Smatram da je to jedan od najlošijih poteza. Po meni on može utjecati na razne odluke u kojima je on sudjelovao kao minister dosadašnji ili u nekim drugim aferama koje se od prije spominju. Ja sam glasao po savjesti, a Most je takva politička opcija da ne moramo svi isto razmišljati i Most je suglasan s mojim stavom', rekao je Bulj novinarima u Saboru.

[RANKO OSTOJIĆ JE SRAMOTA SDP-A ALI POŠTUJEMO DEMOKRACIJU!]Ranko Ostojić je prava slika onoga u što je Zoran Milanović...

Posted by MOST nezavisnih lista on Friday, 12 February 2016

Ostojića podržao i dio HSLS-ovog kluba

Za Ostojića su glasali i HSLS-ov Dario Hrebak te Gordana Rusak, koja je kao neovisna zastupnica članica HSLS-ovog kluba. Podsjetimo, dvojac je prije neki dan na press konferenciji kazao kako nemaju ništa protiv Ranka Ostojića, no da se moraju konzultirati s partnerima oko postizanja konsenzusa. do toga očito nije došlo, a dio HSLS-ovog kluba danas je podržao Ostojića i na glasanju.

Imali smo konferenciju prije neki dan i rekli da ćemo to napraviti, odnosno rekla sam da će 151 zastupnik glasati po savijesti ukoliko se ne postigne konsenzus', kazala je Rusak za tportal.

Tuđman: Mostu nedostaje parlamentarnog iskustva

Zbog čega je HDZ bio protiv Ostojića, još jednom je razjasnio Miroslav Tuđman. 'Bit problema je u tome da je oporba stavila stranačke interese ispred nacionalnih. Ostojić će morati predsjedavati nadzorom za ono u što je sam upetljan. Drugim riječima, znate i sami da već postoji prijava da se pratilo gospodina Petrova, a gospodin Ostojić je već unaprijed rekao da je to sve čisto i da toga nema. Paralela koju danas imamo imali smo prije četiri godine, kada HDZ nije predložio gospodina Karamarka za predsjednika Odbora upravo da ne bi bio u istoj situaciji kao što se nalazi danas gospodin Ostojić. Nije sporno da oporba treba predložiti predsjednika Odbora, ali je problem u nedorađenosti zakona, odnosno procedure kako bi se osiguralo da nacionalni interesi budu ispred stranačkih', rekao je Tuđman.

No Ostojića je ovaj put podržao gotovo cijeli Most. 'To je jedna demokratska procedura, tu se ne može ništa zamjeriti, osim konstatiranja činjenice da oni nemaju tog parlamentarnog iskustva sa svojim finesama', prokomentirao je Tuđman.

Upitan ponaša li se most kao oporba unutar parlamentarne većine, Tuđman kaže: 'Na neki način, oni su rekli da to nije klasična koalicija nego partnerstvo s time da zadržavaju pravo zadržati svoje mišljenje o svim pitanjima, a opet unutar sebe nisu konzistentni jer ne postupaju doslovno po stranačkoj stezi nego svatko ima svoje stajalište. Tako da vraćam se na tezu o nedostatku parlamentarnog iskustva i pretpostavljam da će to vremenom doći na svoje mjesto.'

Mostovim glasanjem nije bio iznenađen Pero Ćorić iz HSP AS-a.

'Ovih dana sam sudjelujući u Vijeću vidio niz aktivnosti koje su me iznenadile. Već sam rekao da situacija gdje se mnogi pravimo većim katolikom od pape, dakle svaki naš prijedlog završava na višesatnim raspravama tako da me to nije ni danas iznenadilo', rekao je Ćorić.

'Ona stara narodna kaže: vola se veže za rogove, političke stranke za potpisane sporazume, a čovjeka se veže za riječ. Dakle ja ne znam što je sve Most potpisao, što je dogovorio, mi imamo riječ ona je najvažnija', kazao je Ćorić.

No, odmah mu je odgovorio i Mostov Bulj. 'Gospoda ta koja imaju 1 posto, ne bi ih komentirao, zamolio bi ih da rade konstruktivno, da se malo pripaze izjava o Mostu jer Most nije priljepak HDZ-a, kao što su oni. Mi smo u ovom slučaju u sporazumu s domoljubnom koalicijom i na tome ćemo raditi', rekao je Bulj.