'PREVIŠE PROFESIONALNIH POLITIČARA'

Most: HDZ i SDP zaustavili su rezanje plaća nakon mandata

19.02.2016 u 08:49

Bionic
Reading

MOST je sinoć preko Facebooka kritizirao HDZ i SDP zbog toga što nisu uspjeli provesti svoju ideju ukidanja naknade zastupnicima dobivanja pune plaće šest mjeseci nakon isteka mandata te još pola plaće kroz sljedećih šest mjeseci

"Naši kolege zastupnici iz HDZ-a i SDP-a zaustavili su naš prijedlog izmjene Zakona o beneficijama saborskih zastupnika. Točnije, njih 48. Mi smo obećanje ispunili traživši izmjenu, međutim previše je čini se 'profesionalnih političara' koji nakon isteka mandata očito ne žele dijeliti sudbinu ostalih građana i gubitkom posla uglavnom ostati bez prihoda", napisali su iz Mosta te dodali da će se zalagati da se "zakon promijeni za slijedeći saziv Sabora, s obzirom da je to sada nemoguće".

'Svaki dan ćemo podsjećati kolege na naš prijedlog i čekati jednog po jednog od tih 48 da odustanu od svog zahtjeva', zaključuju iz Mosta.

Nešto ranije potpredsjednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak (Most) izvijestio je u četvrtak da je 48 zastupnika ovoga i prošlog saziva zatražilo da im se aktivira pravo na naknadu pune plaće šest mjeseci nakon isteka mandata te još pola plaće kroz narednih šest mjeseci.

Podolnjak je novinare u Saboru podsjetio da je Most na samom početku novog saziva u proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o pravima i obvezama saborskih zastupnika kojima bi se ukinula mogućnost naknade plaće.

Naša je namjera bila da zakon ide po hitnom postupku, kroz jedno čitanje, i to odmah nakon davanja povjerenja vladi, kao prva točka.

Predložili smo to u trenutku kada smo smatrali da se zakon može odnositi na sve zastupnike osmog saziva. Da smo ga tada hitno donijeli, ni jedan od novih zastupnika ne bi mogao iskoristiti to pravo, no stav Domoljubne koalicije, ali i drugih stranaka bio je da zakon ne može ići izravno u Sabor, nego da prije toga mora ići na radna tijela, koja tada nisu bila konstituirana', kazao je Podolnjak

Budući da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno, Podolnjak priznaje kako više nije moguće spriječiti sadašnje zastupnike da koriste 'šest plus šest', no ističe kako Most neće odustati od prijedloga.