STRAH RASTE

Moskva zabrinuta zbog širenja NATO-a uz ruske granice

27.04.2011 u 19:22

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin izrazio je u srijedu zabrinutost zbog širenja NATO-a koji već obuhvatio neke bivše sovjetske republike

'Širenje infrastrukture NATO prema našim granicama izaziva zabrinutost', rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom

'NATO nije samo politički blok, on je vojni blok. Nitko nije otkazao sporazume o tome kako blok reagira na vanjske prijetnje. On je obrambena struktura', dodao je Putin.

NATO se već proširio na nekadašnje sovjetske baltičke republike Latviju, Litvu i Estoniju, a i na nekadašnje članice Varšavskoga sporazuma kao što su Poljska i Češka.

Moskva već dugo strahuje zbog rasta NATO-a i mogućnosti da se on proširi dalje i uključi i bivše sovjetske republike kao što su Gruzija ili Ukrajina. A nesklona je i američkom i NATO-ovu proturaketnom štitu jer se boji da bi on mogao biti prijetnja ruskoj sigurnosti ako i Rusija ne bude integrirana u sustav.

U posjetu Danskoj u utorak Putin je kritizirao zapadnu koaliciju koja napada Libiju, i rekao da ona nema ni pravo ni mandat da ubije libijskoga čelnika Moamera Gadafija.

Švedska sudjeluje u NATO-ovoj operaciji u Libiji, iako nije članica NATO-a.

U kontekstu libijske operacije Putin je još rekao i da su odluke o upotrebi sile prelako donesene.