poštovanje prema teheranu

Moskva poziva Bidena da učini prvi korak za povratak iranskom nuklearnom sporazumu

26.01.2021 u 16:31

Bionic
Reading

Rusija je u utorak podržala Iran pozivajući administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da se vrati poštivanju sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju čime će očuvati taj međunarodni ugovor i pokazati poštovanje prema Teheranu. Za velike sile iransko nuklearno pitanje prioritetno je otkako je prošli tjedan Bijelu kuću napustio Donald Trump koji je 2018. povukao svoju zemlju iz tog međunarodnog sporazuma i nametnuo joj sankcije.

Washington i Teheran međusobno se prozivaju očekujući da druga strana učini prvi korak prema spašavanju tog međunarodnog ugovora iz 2015. kojim su Iranu ukinute sankcije u zamjenu za međunarodnu kontrolu njegova nuklearnog programa.

Za posjeta Moskvi, iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif dobio je potporu Rusije, saveznice Islamske Republike.

"Nadamo se (...) da će se Sjedinjene Države vratiti punom poštivanju rezolucije Vijeća sigurnosti, čime se stvaraju uvjeti da Iran poštuje sve svoje obveze iz nuklearnog sporazuma", izjavio je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov. 

Po Zarifu, Iran "će se vratiti punom poštivanju svojih obveza" ako Sjedinjene Države "prije kraja veljače ukinu američke sankcije" nametnute Iranu.

Međutim, Francuska, jedna od potpisnica sporazuma, suprotstavila se Rusiji ocjenom da Iranci moraju prekinuti "sve provokacije" i vratiti se  "svojim obvezama", ako žele da se punom poštivanju sporazuma vrati SAD.

Sporazum su 2015. potpisali Iran i šest sila (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka).