LAVROV UN-U

Moskva će VS-u predložiti odobrenje sporazuma o Siriji

08.09.2012 u 13:07

Bionic
Reading

Rusija će potaknuti UN-ovo Vijeće sigurnosti da odobri sporazum iz Ženeve o načelima tranzicije u Siriji tijekom sastanka u rujnu, izjavio je u subotu šef ruske diplomacije Sergej Lavrov

'Postoji plan o održavanju posebne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti u kojoj bi sudjelovali svi ministri, a raspravljalo bi se o sirijskom pitanju', rekao je Lavrov. Rusija će se založiti za to da Vijeće odobri dogovor iz Ženeve', rekao je nakon bilateralnog sastanka s američkom državnom sastanka Hillary Clinton na marginama summita APEC-a u Vladivostoku.

Dogovor o načelima tranzicijskog procesa u Siriji, koji Rusija podupire, usvojen je u Ženevi 30. lipnja. Usvojila ga je grupa organizirana pod nazivom Akcija za Siriju, a nakon neuspjeha plana izaslanika UN-a Kofija Annana. U tekstu se ni na jednome mjestu ne spominje poziv sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da odstupi s vlasti.

Clinton je u razgovoru s Lavrovim izjavila kako je otvorena za novi pokušaj prijedloga rezolucije Vijeću sigurnosti UN, koja bi se temeljila na planu iz Ženeve, no istaknula je kako bi dokumentom trebale biti predviđene i sankcije, ukoliko Asad ne bude htio poštovati rezoluciju, kazao je neimenovani američki dužnosnik.