u karanteni

Moskovski sud odgodio suđenje Navaljnom zbog klevete

20.01.2021 u 14:37

Bionic
Reading

Moskovski sud odgodio je u srijedu početak suđenja kritičaru Kremlja Alekseju Navljanom optuženom za klevetanje veterana iz Drugog svjetskog rata, kazali su njegovi odvjetnici

Odvjetnica Olga Mihailova kazala je da je suđenje odgođeno do 5. veljače jer je Navaljni u karanteni zbog pandemije koronvirusa pošto se u nedjelju vratio iz Njemačke.

Sud je odlučio da se ročište mora održati u njegovoj nazočnosti, kazala je, dodajući da podržavaju tu odluku.

Veterana i druge koji su nastupili u provladinu videu Navaljni je ocijenio „sramotom za zemlju” i „izdajicama” u tvitu u lipnju.

Video je promovirao ustavne amandmane usvojene prošlog ljeta koji omogućuju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na dužnosti do 2036.

Navaljni (44) je pritvoren na zračnoj luci u Moskvi pošto se vratio iz Njemačke kamo je u kolovozu prebačen na liječenje od trovanja.

Optužen je da je prekršio uvjete uvjetnog puštanja na slobodu temeljem kazne izrečene 2014. zbog prijevare jer se nije javljao na kontrolu ruskim vlastima dva puta na mjesec kako je trebao.

U pritvoru je do 15. veljače. Prvih 14 dana mora provesti u karanteni zbog pandemije koronavirusa.

Sud će 2. veljače odlučiti treba li mu uvjetnu kaznu od tri i pol godine izrečenu zbog prijevare preinačiti u kaznu zatvora.

Istražitelji su prošli mjesec otvorili kaznenu istragu protiv Navaljnog zbog velike prijevare, tvrdeći da je 4,8 milijuna američkih dolara donacija svojoj organizaciji potrošio u osobne svrhe uključujući putovanja u inozemstvo, za što mu prijeti do deset godina zatvora.

Navaljni tvrdi da su sva tri slučaja politički motivirana.