REKORDNE BROJKE

Moskovske vlasti obećale masovno cijepljenje protiv Covida-19

30.10.2020 u 13:26

Bionic
Reading

Građani Moskve koji se žele cijepiti protiv covida-19 možda će to moći već idući mjesec, bude li do tada isporučena velika količina doza, rekle su gradske vlasti u petak, dan kad je u zemlji broj zaraženih rekordno visok i premašuje 18.000 slučajeva.

Zamjenica gradonačelnika Anastasija Rakova rekla je da glavni grad stvara veliku mrežu specijaliziranih prostorija za cijepljenje, a 2500 ljudi u visokorizičnim profesijama, ponajprije liječnici i profesori, već su cijepljeni, objavile su ruske novinske agencije.

Oko 9000 građana Moskve primilo je obje doze cjepiva Sputnik V u sklopu opsežnog ispitivanja, rekao je u četvrtak voditelj ispitivanja a prenijela novinska agencija RIA. Cjepivo se prima u dvije doze, s razmakom od 21 dan.

Zasad još nije moguće masovno cijepljenje, jer nije isporučena potrebna količina doza, rekla je Rakova u petak, govoreći na televizijskom kanalu Russia 24 te dodala kako misli da bi se to moglo dogoditi idući mjesec.

"Tada ćemo pokrenuti masovnu upotrebu cjepiva za sve zainteresirane Moskovljane", dodala je.

Rusija se suočava s izazovima u povećanju proizvodnje cjepiva, a predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je naveo probleme u dostupnosti opreme.

U glavnome gradu broj novozaraženih u petak stoji na brojci 5268, koja je niža od svibanjskoga rekorda, ali je jedan od najvećih porasta otkad su ublažene mjere karantene ranije ove godine.

Rakova je rekla da se broj zaraženih i hospitaliziranih počeo usporavati dajući vlastima razloge za "umjereni optimizam".

Posljednjih tjedana u Rusiji je zabilježen porast broja zaraženih. Vlasti su izvijestile o 18.283 novozaraženih u petak, što je najveća brojka zabilježena od početka pandemije, i 355 smrtnih ishoda, tako da je ukupni broj umrlih sada 27.656.

U zemlji je registrirano 1,599.976 zaraženih, te je četvrta u svijetu iza SAD-a, Indije i Brazila.