SUZBIJANJE ETNIČKIH TENZIJA

Moskovska policija uhitila 250 ljudi

18.12.2010 u 18:26

Bionic
Reading

Moskovska policija u subotu je uhitila najmanje 250 mladih Rusa i doseljenika s Kavkaza nastojeći spriječiti ponovne ulične sukobe koji traju već više od tjedan dana uslijed etničkih tenzija, izvijestila je u subotu agencija Interfax

Kako je kazao glasnogovornik policije za Interfax, zaplijenjeno je puno oružja. Dobro naoružani pripadnici moskovskih snaga sigurnosti odmah su rastjerali prethodno odobreno okupljanje ekstremnih desničara u sjevernom dijelu grada, nakon što je oko 500 ekstremista počelo paliti vatre na ulicama.

U blizini Crvenog trga policija je uhitila 130 osoba. Ondje je prošli vikend prosvjedovalo oko 5.000 ekstremista koji su napali kavkaske došljake. Policija je izvijestila da su uhićene osobe uglavnom tinejdžeri iz moskovskih predgrađa.

U međuvremenu je predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao ruskoga ministar unutarnjih poslova Rašida Nurgalijeva, zatraživši od njega da postavi više nadzornih kamera na središnjim trgovima diljem zemlje kako bi prosvjednici bili snimljeni i kasnije prepoznati.

Nacionalisti i Kavkažani su putem internetskih stranica pozvali na novo masovno okupljanje u glavnome gradu, što je policiju prisililo da rano jutros pošalje policiju u razne dijelove Moskve. I u gradu Samari policija je privela oko 100 mladih koji su također planirali okupljanje u jednome parku.

Još u srijedu je ruska policija u Moskvi rasporedila 3.000 pripadnika i pritvorila dvjestotinjak osoba, pokušavajući spriječiti sukob mladih nacionalista i Kavkažana koji su se htjeli međusobno obračunati nakon teških sukoba za vikend u blizini Kremlja.

Internetske stranice od početka tjedna objavljivale su pozive osoba podrijetlom s Kavkaza, u kojemu živi većinsko muslimansko stanovništvo, da se u srijedu popodne okupe na istom mjestu. Policija je taj dan pritvorila dvjestotinjak osoba, uglavnom Kavkažana, ali i Rusa i zaplijenila pištolje s gumenim mecima, hladno oružje i elektrošokere.

Stotine tisuća ljudi podrijetlom s ruskog Kavkaza i iz srednje Azije živi i radi u većim ruskim gradovima, kamo su se doselili bježeći od siromaštva u svom zavičaju.