STIŽE KRATKO OSVJEŽENJE

Moru još dan pakla, kopnu 5 do 10°C manje

07.08.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Suho, sunčano i vruće bit će i utorak. Najtopliji dan, ponegdje i u cijelom ljetu, danas se očekuje u Dalmaciji, osobito u njenoj unutrašnjosti, dolini Neretve i prema Hercegovini, upozoravaju prognostičari

Čak će i duž obale temperatura nerijetko prelaziti 35°C. U kopnenim krajevima Hrvatske, osobito u sjevernom i središnjem dijelu, bit će za 5 do 8°C svježije nego jučer, tako da će se temperature kretati od 28°C u tom dijelu, do 33°C u istočnoj Slavoniji.

U srijedu i četvrtak vrijeme će i dalje biti suho i sunčano, a tek ponegdje u kopnenim krajevima moguća je umjerena naoblaka. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će umjerena do jaka bura, pod Velebitom ponegdje s olujnim udarima, a na jugu Dalmacije umjeren, prema otvorenom moru jak maestral. Vrućine će u kopnenim krajevima još malo popustiti, tako da će dnevni maksimumi biti uglavnom nešto ispod, a duž obale koji stupanj iznad 30°C.

Vikend donosi novo jačanje sjeverozapadnjaka i bure duž obale te daljnje popuštanje vrućine posvuda, no već od ponedjeljka slijedi slabljenje vjetra te polagan porast temperature. Kako stvari izgledaju, suša se, nažalost, nastavlja do daljnjega. Valja upozoriti na povećan oprez tijekom vikenda zbog vrlo velike opasnosti od požara, rekao je Daniel Pavlinović iz udruge Crometeo.