BUCANJ TRAŽI IZLAZ

Morska grdosija zalutala u Rječinu

31.08.2010 u 21:04

Bionic
Reading

Veliki bucanj (Mola mola), najveća riba koštunjača na cijelome svijetu, iako živi na otvorenom moru, najčešće u oceanima na dubinama do 480 metara, par dana nakon što je viđen u plićaku na Pećinama, doplivao je do Rječine

Morska grdosija postala je tijekom današnjeg poslijepodneva prava atrakcija u Rijeci. Ljudi su se okupljali, fotografirali je i promatrali, dok je ona, očito zalutala, polako plivala u krug.

'Pokušat ćemo ga spasiti. Otišli smo po mreže, spreman je i ronilac', kratko nam je u žurbi rekao Marin Kirinčić, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja u Rijeci koji je prije tri dana ovu neobičnu ribu ugledao u plićaku na Pećinama.

Ovaj je bucanj dug oko metar i ima stotinjak kila, pa se smatra manjim primjerkom vrste, budući da može težiti čak i više od dvije tone te narasti preko tri metra. Nema zube, ali ima oštar uvučen kljun i peraju. Vrlo je neobičnog oblika, čini se kao da joj je na veliku riblju glavu nasađen rep, a čitav trup nedostaje.

Dobar je i brz plivač u što se Riječani nisu mogli uvjeriti. Manje mu ribe, oko koraljnih grebena u tropskom pojasu gdje često boravi, čiste nametnike s kože, u kojoj se može naći više od 40 vrsta. Često i pluta bočno omogućujući tako pticama da se njima hrane. Ponekad zna iskočiti i do par metara iz mora u nastojanju da se riješi parazita.

Budući da ga dulji boravak u hladnoj Rječini može ubiti, ostaje nam se nadati da će ga njegovi spasioci uspjeti usmjeriti prema moru.