OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Mornarov poučak: Muljao, lagao i – prošao lišo

21.01.2016 u 17:25

Bionic
Reading

Nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nedvojbeno utvrdilo da je put ministra znanosti Vedrana Mornara u Južnu Koreju 2014. platila tvrtka Samsung, koja ima milijunski interes u projektu digitalizacije hrvatskih škola, nije zgorega podsjetiti se na kronologiju ministrovih laži u tom slučaju

Pitanje sukoba interesa Vedrana Mornara zbog puta u Južnu Koreju prvi je postavio tportal još u studenom 2014. Podsjetimo, Mornar je u Koreju putovao od 2. do 7. studenog 2014. godine, a na tportalu smo tada objavili kako raspolažemo informacijom da je put ministru platila korporacija Samsung. Tada je Mornar preko svog ministarstva otvoreno tvrdio da je put plaćen iz proračuna MZOS-a, što se u konačnici ispostavilo kao laž. Naime, Mornar je tek naknadno naložio da MZOS troškove puta vrati Samsungu i to, naravno, tek nakon što je njegov sukob interesa razotkriven u medijima. Ministrovu 'savjest' nije probudilo saznanje da je u sukobu interesa (jer je to znao čim je pristao na put u Koreju na poziv i o trošku Samsunga), nego činjenica da se za taj sukob interesa saznalo.

Mornar se potom nemušto branio u nizu medijskih istupa, upitavši se tako jednom kakve bi to koristi mogao imati Samsung od njega kao ministra? Uzmemo li u obzir da je Samsung među tvrtkama koje su aktivno sudjelovale u projektu digitalizacije hrvatskih škola, pri čemu se vrijednost tog projekta mjeri doslovce u stotinama milijuna eura, stvarno nije teško pogoditi koji je odgovor na to ministrovo pitanje.

Koliko je Mornar bio besraman u nijekanju očitog sukoba interesa govori i njegova izjava Jutarnjem listu u travnju prošle godine, kad je sporni put u Koreji prozvao 'spinom zbog nevažne stvari'.

'Fantastično je koliko dugo se to perpetuira u medijima', patetično se tada žalio Mornar, da bi potom iznio tko je zapravo 'pravi krivac' za tu aferu. Pogađate – radi se o novinarima koji su se usudili postaviti pitanje sukoba interesa ministra znanosti i obrazovanja: 'Napadi na mene potekli su zato što sam povukao neke poteze koji se nekima nisu svidjeli. Malo se progugla svjetonazor autora najžešćih kritika i sve postaje jasno'. U prijevodu: Tko drugačije misli, kao što je davno napisao Johhny Štulić u svom 'Nedjeljnom komentaru', taj kleveće i laže.

U međuvremenu su se saznanja o 'tajnoj' vezi Samsunga i Mornara samo dodatno produbila, a sumnja u sukob interesa postala je još čvršća, pa se njome pozabavilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.


I tako je jučer, više od godine dana nakon što smo na tportalu otvorili tu temu, i samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nedvojbeno utvrdilo da je Mornarov put zaista platio Samsung. No, unatoč očitom sukobu interesa (Mornar je primio vrijedan dar od korporacije koja ima milijunski interes u projektu digitalizacije škola), Povjerenstvo nije kaznilo Mornara jer je naknadno refundirao Samsungove troškove novcem iz proračuna. Zanimljivo je uočiti da Mornarovo ministarstvo ni nakon dva službena zahtjeva Povjerenstva nije dostavilo pozivno pismo koje je korejski domaćin poslao ministru prije puta, dakle pismo iz kojeg je Mornar morao vidjeti tko mu plaća put.

Da rezimiramo: Mornar je od prvog tportalovog teksta o potencijalnom sukobu interesa muljao, lagao, optuživao novinare da ga progone i to iz svjetonazorskih razloga (!), da bi na kraju pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa samo promrmljao da 'kao ministar nije znao' tko je platio put - isti onaj put za kojeg je prije godinu dana tvrdio da ga je u startu platilo Ministarstvo (a nije odmah, nego tek kad je Mornar uhvaćen in flagranti, što je prilično jasan pokazatelj sam po sebi).

Mornar je tako, svim lažima i nedosljednostima unatoč, prošao 'lišo'. Povjerenstvo ga je, naime, odlučilo ne kazniti jer je trošak puta u konačnici ipak prenio na proračun svog ministarstva. Tako se Mornar svrstao uz bok Božidaru Kalmeti, Vladimiru Šeksu i ostatku plejade političkih moćnika koje je u vrlo znakovitim trenucima izdalo pamćenje.

Kalmeta tako nije imao pojma što mu radi vozač, Šeksa je amnezija uhvatila prilikom svjedočenja o nedjelima Branimira Glavaša u Osijeku 90-ih, a Mornar je prigodno zaboravio tko ga je pozvao na tjedan dana u Južnu Koreju i pri tome mu platio put. Obzirom da živimo u sustavu koji za 'obične' građane ima jedne kriterije, a za političke moćnike sasvim druge, nije neobično da je Mornar prošao nekažnjeno. Novinarima koji su prije više od godine dana upozoravali na njegov sukob interesa ostaje tek moralna satisfakcija, te nada da se Mornarove muljaže ipak neće tako brzo zaboraviti.