ZANIMLJIV POTEZ

MORH od zaposlenika traži da ih mole da im ukinu prava

13.09.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorava na obrazac koji je ovih dana podijeljen službenicima i namještenicima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama

Službenicima i namještenicima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama ovih je dana podijeljen obrazac pod nazivom 'Prijava promjene činjenica i uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu' u kojima se od zaposlenika traži prijava oblika naknada koje dobivaju te eventualnih novonastalih okolnosti zbog kojih više nemaju pravo na takvu naknadu. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorava kako je način na koji MORH provjerava imaju li zaposleni pravo na naknadu 'dvojben i ciničan'.

U Sindikatu smatraju kako je dvojbeno što je poslodavac uz ovaj obrazac zaposlenima podijelio i vlastito restriktivno tumačenje članka 59. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojim je regulirana naknada troškova prijevoza na posao i s posla, kojim mjesni javni prijevoz u Gradu Zagrebu putem ZET-a proglašava prijevozom organiziranim od strane poslodavca te shodno takvom stajalištu tvrdi da službenici i namještenici koji su u mogućnosti koristiti 'ugovoreni organizirani javni prijevoz' ZET-om nemaju pravo na naknadu troškova prijevoza u novčanom iznosu vrijednosti mjesečne karte umanjene za 25 posto, kako je propisano stavkom 2. citiranog članka.

'Naime, činjenica da MORH ima ugovor sa ZET-om o povlaštenoj cijeni karte za svoje zaposlenike, tj. popust na veliki broj korisnika usluga ZET-a, ne znači da se radi o prijevozu organiziranom od strane poslodavca, jer se oni voze postojećim ZET-ovim linijama i vozilima (tramvajima i autobusima) namijenjenim svim korisnicima javnog prijevoza u Gradu Zagrebu', ističu u Sindikatu.

Na dnu spornog obrasca nalazi se formulacija 'Na temelju naprijed navedenog, molim da mi se a) ponovno odobri pravo u skladu s novonastalim činjenicama i okolnostima, b) ukine pravo na___'. U Sindikatu smatraju da je cinično i ponižavajuće što MORH od svojih zaposlenika traži da ga sami zamole da im ukine pravo na novčanu nagradu.

'Prava iz kolektivnog ugovora ostvaruju se temeljem ispunjenja uvjeta propisanih tim aktom, a ne temeljem zamolbe upućene poslodavcu. Stoga traženje od zaposlenika da mole poslodavca kako bi ostvarili pravo koje im pripada po kolektivnom ugovoru predstavlja njegovu povredu zbog koje Sindikat traži hitno povlačenje takvog obrasca i zaustavljanje ponašanja odgovornih u MORH-u po uzoru na 'bondage and domination', jer za takvo što ne postoji konsenzus socijalnih partnera', stoji u priopćenju Sindikata.