iz svih kuteva

MORH objavio snimku uklanjanja tornja s katedrale

18.04.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Snimanjem iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom uklanjanja tornja zagrebačke katedrale, Hrvatska vojska dala je na raspolaganje zajednici još jednu svoju sposobnost, jer se tako omogućio brži i efikasniji način skidanja tornja oštećenog u potresu, istaknulo je u subotu Ministarstvo obrane

Uloga Hrvatske vojske u pothvatu uklanjanja tornja zagrebačke katedrale tijekom protekla dva dana bila je višestruka. Osim pripadnika Inženjerijske pukovnije, u tom povijesnom pothvatu sudjelovali su i pripadnici Vojno-obavještajne satnije na čelu sa zapovjednikom Vojno-obavještajne satnije bojnikom Mariom Maslovom koji su snimanjem iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom omogućili brži i efikasniji postupak uklanjanja tornja, navodi se u priopćenju MORH-a.

U pothvatu uklanjanja tornja zagrebačke katedrale sudjelovalo je sedam pripadnika Inženjerijske pukovnije i tri letjelice

"Postrojba je tijekom protekla dva dana imala zadaću staviti pod nadzor iz zraka područje radova s glavnim fokusom na sam sjeverni toranj i mjesto detonacije odnosno četiri potporna stupa u perimetru od 360 stupnjeva, što je uspješno i odrađeno“, pojasnio je bojnik Maslov.

Istaknuo je kako je tijekom te aktivnosti bio angažiran tim od sedam pripadnika Inženjerijske satnije.

"Kod te kontrolirane detonacije odnosno rušenja spojeva između 72. i 73. reda katedrale bilo je iznimno bitno utvrditi iz zraka i bočno te sa svih strana da je postupak uklanjanja tornja uspješno snimljen kako bi se naknadno mogao analizirati sam tijek uklanjanja tornja“, izjavio je bojnik Maslov pojasnivši da su u svakom trenutku u zraku bilu aktivne tri letjelice koje su kontrolirale cijeli postupak uklanjanja tornja.

Kako je dodatno pojasnio bojnik Maslov, tako je omogućen prikaz slike iz zraka na zemlji u realnom vremenu.

"Osim snimanja u zraku, osigurali smo stručno vođenje stručnog tima sa zemlje te prikaz mikro slike s detaljima iz zraka na zemlji u realnom vremenu tijekom cijelog procesa odvajanja vrha tornja katedrale, što je još jedna od sposobnosti Hrvatske vojske i besposadnih zrakoplovnih sustava, istaknuo je.

Bojnik Maslov poručio je kako je to bila jedna od zahtjevnijih operacija jer su letjelice morale biti jako blizu dizalica i tornju te jedna drugoj.

"Iako je ovo bila jedna od zahtjevnijih operacija jer su letjelice morale biti jako blizu dizalica i tornju te jedna drugoj što je zahtjevalo iznimne vještine pilota i spottera na zemlji, Hrvatska vojska je još jednom pokazala i dokazala da je sprema i sposobna u svakom trenutku pridonijeti zajednici i pomoći narodu kad god se to od nje zatraži", istaknuo je bojnik.

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona, skinut je u petak kontroliranom eksplozijom, jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora. Vrh južnog tornja katedrale urušio se 22. ožujka u jakom potresu koji je taj dan pogodio Zagreb.

  • +54
Uspješno je uklonjen vrh sjevernog tornja katedrale Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX