PREKOBROJNI

MORH mora napustiti 2.300 djelatnika

12.07.2009 u 11:26

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane planira u ovoj godini ukinuti 2.300 radnih mjesta. Na listi neperspektivnoga kadra, odnosno na popisu onih koji zbog godina starosti, zdravstvenog stanja ili nekih drugih razloga više ne udovoljavaju strogim vojnim kriterijima, našlo se 1.300 djelatnih vojnih osoba te još tisuću državnih službenika i namještenika

Svi oni dobrovoljno su odlučili ove godine napustiti vojni sustav, a u MORH-u objašnjavaju da se izdvajanje uglavnom odnosi na starije djelatnike kojima je utvrđena 'nemogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja i koji stječu zakonske uvjete za umirovljenje te vojno osoblje čija zdravstvena sposobnost ne zadovoljava kriterije djelatne vojne službe', saznaje Slobodna Dalmacija.

Radomir Delić, predsjednik Sindikata vojnih službenika i namještenika, nije u potpunosti zadovoljan dinamikom otpuštanja. Delić kaže da je svjestan činjenice da, zbog preustroja, vojni sustav do 2010. godine mora napustiti veći broj i djelatnih vojnih i civilnih osoba, ali da u MORH-u još uvijek kriju koliko je njih predviđeno za izdvajanje.

Ni jedan od 2.300 zaposlenika, koliko ih je planirano za izdvajanje ove godine, iz MORH-a neće otići praznih ruku. Unatoč drastičnom rezanju troškova, MORH je u vojnom proračunu ove godine ipak osigurao oko 209 milijuna kuna za poticajne otpremnine.

Iznos otpremnina ovisi o godinama staža provedenih u sustavu, statusu branitelja, invalidnosti, radnome mjestu te dužnosti koju je osoba obnašala u državnoj službi.
Tako će djelatne vojne osobe koje odlaze u starosnu mirovnu dobiti otpremninu u visini tri proračunske osnovice plaće, dok će djelatne vojne osobe koje će otići u prijevremenu mirovinu prema članku 6a i koje ostvaruju pravo na invalidsku mirovinu, dobiti otpremninu u visini šest bruto osnovnih plaća, uvećanu za 525 kuna po mjesecu provedenom u Domovinskome ratu.