MALVERZACIJE

MORH bez natječaja potrošio 50 milijuna

31.01.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane je tijekom 2007. potrošilo gotovo 50 milijuna kuna bez provođenja postupka javne nabave, a Ministarstvo unutarnjih poslova je iskazalo manjak u iznosu većem od 70 milijuna kuna te je preraspodijelilo 28 milijuna kuna bez zakonom obvezatnog odobrenja ministra financija.

U MORH-u su tako mimo odredbi Zakona o javnoj nabavi na materijal, dijelove i usluge održavanja građevinskih objekata potrošili oko 35 milijuna kuna, na uredski materijal gotovo 14 milijuna te na ustupanje građevinskih radova nešto više od 850 tisuća kuna. Podaci su to, tvrdi naš dobro upućeni izvor, iz posebnog dijela nalaza Državne revizije koji je pod oznakom tajnosti, a zbog kojih su oba ministarstva tadašnjih ministara Berislava Rončevića i Ivice Kirina dobila uvjetno mišljenje, piše Večernji list.

Ministarstvo vanjskih poslova, kojem je na čelu bila Kolinda Grabar-Kitarović, dobilo je bezuvjetno mišljenje jer je, prema nalazu, poslovalo sukladno zakonima. MORH je dobio uvjetno mišljenje i za 2006. godinu, kada je, među ostalim nepravilnostima, zabilježena potrošnja oko 73 milijuna kuna mimo Zakona o javnoj nabavi, a iako je od revizora dobilo nalog da ubuduće posluje po zakonu ista se priča ponovila i 2007.

Osim što su se poslovi nisu sklapali po zakonu, revizija je utvrdila i kako je ministarstvo neracionalno trošilo novac. Tako je nabavilo 60 vrsta materijala i dijelova za održavanje građevinskih objekata po cijenama višim u prosjeku od 14 do čak 130 posto u odnosu na cijene prema kojima su ih nabavljala druga tijela državne uprave i cijene iz Standardne kalkulacije radova u visokogradnji.

Od ukupno provedenih 1045 postupaka nabave ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna, čak 72 posto ili 910 milijuna potrošeno je uz izuzeće od primjene Zakona o javnoj nabavi, kako to predviđa članak 6. tog zakona a odnosi se na nabavu robe označene tajnom.

No, i kod nekih od tih slučajeva, unatoč prethodno određenog izuzeća, kasnije su primijenjeni određeni postupci predviđeni zakonom, a Ured državne revizije mišljenja je da se u takvim slučajevima nabave trebaju u potpunosti provesti bez izuzeća. Revizori zaključuju kako evidencije o provedenim postupcima i zaključenim ugovorima o nabavi ne daju cjelovite i pouzdane podatke o vrijednosti ugovorene nabave roba, usluga i radova.

MUP-ovu manjku od 72,6 milijuna iz 2007. valjalo je pridodati i 73,8 milijuna iz ranijih godina, što je ukupno činilo 146,4 milijuna koje je u sljedećim godinama trebalo nadoknaditi. U izvješću za 2008. vidjet će se je li to učinjeno.