ISPARILA ESKADRILA

MORH o propaloj nabavi izraelskih F-16: Razmijenjeno je više od tisuću mailova

15.01.2019 u 15:13

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) očitovalo se u utorak o postojanju e-mailova veleposlanstva SAD-a upućenih MORH-u istaknuvši da je tijekom postupka nabave borbenih zrakoplova na službenoj ili neslužbenoj razini izmijenjeno više od tisuću mailova, ali jedino je važno da nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj

Nakon što je u utorak objavljen drugi e-mail u korespondenciji između američkog veleposlanstva i pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova, u kojem je veleposlanstvo Hrvatskoj poslalo non-paper za nabavu rabljenih F-16 aviona, na Hinin upit MORH je odgovorio kako je tijekom postupka nabave zrakoplova izmijenjeno preko tisuću mailova te da je bilo međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini.

"Tijekom postupka bilo je puno međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini, kao i puno elemenata i pitanja koja smo rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izrazito kompleksnom projektu. U ovako složenom procesu izmijenjeno je preko tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina. Zbog odgovornosti odradili smo niz dodatnih konzultacija i sa američkom i izraelskom stranom", navodi se odgovoru MORH-a.

No, ističe MORH, jedino je važno ono što kažu i svi službeni dokumenti - da je Država Izrael kao odabrani ponuditelj bila obvezna ishoditi odobrenje SAD-a i na to se službeno obvezala prilikom prihvaćanja ponude kada je priložila i prethodno odobrenje.

Iz MORH-a poručuju kako je jedino bitno da američka strana nijednim službenim dokumentom nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj, nego je izdala i službeno predodobrenje koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude.

"Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti, nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da ne postoji odgovornost Hrvatske. Nikakva materijalna i nematerijalna šteta za Hrvatsku ne postoji", navodi MORH.

Do sada su mediji objavili sadržaj dva e-maila koje je američko veleposlanstvo razmijenilo s pomoćnikom ministra obrane Petrom Mihatovom, u kojima američka strana upozorava da Izrael nije ishodio dozvolu za prodaju borbenih aviona od SAD-a, te da je moguće neće niti dobiti.