REZULTATI ANALIZE

More u Istri izvrsne kakvoće

27.08.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u razdoblju od 16. do 21. kolovoza s istarskih plaža uzeto je ukupno 202 uzorka. Ni u jednom uzorku nije zabilježena nezadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje, sport i rekreaciju, dok je more l. kategorije odnosno izvrsne kakvoće zabilježeno čak u 96,53 posto uzoraka. Temperatura zraka kretala se u rasponu od 23 do 28, a temperatura mora od 22,5 do 28 stupnjeva Celzijusa

Izvrsna kakvoća mora zabilježena je na 195 mjernih mjesta, što iznosi gotovo 97 posto od ukupno analiziranih uzoraka. Na četiri plaže ili 1,98 posto more je bilo dobre kakvoće, a na tri plaže, odnosno 1,49 posto uzorka, zabilježeno je more zadovoljavajuće kakvoće za kupanje, sport i rekreaciju. Zadovoljavajuća kakvoća zabilježena je u uzorcima mora koji su uzorkovani na području Općine Medulin i na nekoliko mjesta u AC Medulin te mali poluotok Punta.

Po dojavi kupača, Zavod je obavio i izvanredno uzorkovanje mora na plaži u Općini Kršan na lokaciji Drazine u Plominskom zaljevu. Uzorkovanje je provedeno 9. kolovoza na više mjernih mjesta, a rezultati bakteriološke analize pokazali su da je more na svim promatranim lokacijama bilo  vrste, odnosno izvrsno.