KATASTROFALAN SCENARIJ

More raste dva puta brže od predviđenog

12.03.2009 u 16:37

Bionic
Reading

Prijašnja istraživanja, provedena na osnovi topljenja ledenjaka, pokazala su kako će razina mora do 2100. godine porasti za 59 centimetara. No prema novim saznanjima, razina mora porast će čak i do jednog metra

Najnovije upozorenje stiže iz Ujedinjenih naroda, čiji stručnjaci upozoravaju da razina mora raste dvaput brže nego što se to najavljivalo prije dvije godine.
Ledenjaci koji pokrivaju Antarktiku i Grenland tope se drastičnom brzinom, pa se do 2100. godine očekuje porast morske razine za čak jedan metar, što izravno dovodi u opasnost živote milijuna ljudi koji žive u obalnim dijelovima, posebice na otočnim državama.

Otapanja ledenjaka na Antarktici i na Grenlandu izravno utječe na razinu oceana, a najviše će biti pogođene zajednice poput onih u Bangladešu Burmi Egiptu, smještenih na niskoj nadmorskoj razini. Na primjer, pacifički otok Tuvalu, na kojem živi oko 12 tisuća ljudi, kao i Maldivi, prvi bi mogli nestati u poplavi', upozorava prof. Konrad Steffen sa sveučilišta Colorado, jedan od stručnjaka za klimatske promjene koji je putem UN-a uputio alarm.

U izvješću o stanju leda i snijega, stručnjaci UN-a, među ostalim, upozoravaju da se smanjuju ledenjaci od Himalaje do Alpa, a zagrijava permafrost (trajno zaleđeni sloj Zemlje) od Aljaske do Sibira, dok snježne oborine postaju sve neizvjesnije u mnogim područjima.

Stoga će se klimatske promjene, za koje su ponajviše odgovorni staklenički plinovi koji se razvijaju izgaranjem fosilnih goriva, osjetiti vrlo daleko od polarnih regija ili visokih planinskih područja. Ovo upozorenje ima svrhu apela vladama članicama Ujedinjenih naroda da unatoč ekonomskoj krizi nastave s izdvajanjem novca u istraživanja na Sjevernom i Južnom polu, kako bi se prijetnja globalnog zatopljenja držala na oku, piše Slobodna Dalmacija.

'Svemu tome, naravno, ne pogoduje aktualna gospodarska kriza, ali države trebaju shvatiti da nema vremena za odgađanje', kaže prof. Steffen.