SPASIOCI NEMOĆNI

More izbacilo 200 kitova kod Australije

02.03.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Spasioci se bore za živote desetaka kitova koji su se nasukali na Kraljevskom otoku između Australije i australske Tasmanije. Od ukupno 194 kita, koliko ih se nasukalo, živa su još samo 54

Uz kitove, na obale Kraljevskog otoka nasukalo se i sedam dupina.

'Ovo je nevjerojatno. Neki će uginuti vrlo skoro, ali neki mogu preživjeti danima. To su prilično žilave životinje', rekao je Chris Arthur iz tasmanijske Agencije za parkove i prirodu.

Uključujući posljednji incident, u zadnja tri mjeseca na području Australije i Novog Zelanda nasukalo se više od 400 kitova. U siječnju je iz istog razloga uginulo 48 kitova ulješura.

Još uvijek nije razjašnjen uzrok masovnog nasukavanja kitova, a među mnogobrojnim teorijama su i one o narušenim zvukovnim signalima, za što su odgovorne brodske posade i ljudska aktivnost na moru.

Arthur je izvijestio da više od 150 ljudi pomaže službenicima Agencije u nastojanju da odsuču preživjele kitove s pješčane plaže u Naracoopi i vrate ih u more, koje još uvijek vrvi kitovima.

'U akciju su se uključile cijele obitelji, djeca, majke i očevi, bake i djedovi. Svi pomažu, pod vodstvom lokalnih rendžera', rekao je upravitelj Kraljevskog otoka Andrew Wardlaw.

Meteorolozi predviđaju pogoršanje vremena, što će spasiocima otežati napore.