SINDIKAT TRAŽI HITNU ISTRAGU

Moravice: Od 18 vagona, 17 ne koči

06.12.2009 u 15:43

Bionic
Reading

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske priopćio je da su na probi kočenja vlaka na kolodvoru Moravice radnici utvrdili da je od 18 vagona čak 17 bez kočnica

Radnici Tehničkog pregleda vagona i vlakova jutros su uočili da 17 vagona vlaka 61208, tipa Sgnss u vlasništvu Mađarskih željeznica, ne koči.

Vlak kod kojeg su jutros u 8.30 sati utvrđene neispravnosti zadržan je na kolodvoru Moravice, te se čekaju daljnje upute za otpremu vagona prema kolodvoru Rijeka Brajdica, stoji u dopisu Sindikata, poslanom i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te Hrvatskim željeznicama.

Također, Sindikat upozorava i da je u sastavu vlaka broj 60782, koji je 21. studenoga iskliznuo u kolodvoru Sušak Pećine, od 16 vagona bilo 13 vagona tipa Sgnss.

Navode i dva slična slučaja, utvrđena 28. i 29. studenoga. Na vlaku 42801 tada je utvrđeno da od 11 vagona Sgnss i jednog tipa Rgs kočio samo jedan vagon, a kod vlaka 62201 da od 13 vagona Sgnss koče samo dva.

Ti problemi evidentirani su na kolodvoru Rijeka Brajdica, ističe se u priopćenju Sindikata prometnika vlakova Hrvatske.

Sindikat traži 'hitnu istragu i reakciju mjerodavnih, u cilju sigurnosti željezničkog prometa te sprečavanja nove željezničke nesreće, jer je', kako se navodi, 'očito da s tim vagonima i njihovim kočenjem postoje problemi koje treba hitno otkloniti'.

Glasnogovornica Ministarstva mora prometa i infrastrukture, Marina Halužan, Hini je izjavila da za sada nema informacija o jutrošnjem događaju.