GRČKI TISAK O VLADINIM MJERAMA

'Morate umrijeti da biste živjeli!'

03.05.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Grčka je u ponedjeljak mješavinom ravnodušnosti i gnjeva reagirala na najavljene vladine mjere štednje za koje se u brojnim novinskim uvodnicima tvrdi da će izazvati 'nasilničku modernizaciju' zemlje

'Došlo je vrijeme za plaćanje računa. Vrijeme odgovornosti za sve nas koji smo se uhvatili ukoštac s krizom mora postati velika šansa za modernizaciju javnog života, čak i ako to znači da moramo krvariti', piše financijski dnevni list Kerdos.

Eleftheros Typos, dnevni list desnog centra, ističe da vlada Grcima poručuje da moraju umrijeti da bi živjeli, a lijek za oporavak gospodarstva ocjenjuju 'štetnijim od bolesti'.

Ta Nea, list centra, piše da je u nedjelju došao kraj načinu života na koji su Grci navikli.

Dnevnik lijevog centra Eleftherotypia smatra najavljene mjere vlade nepoštenima, jer će prvenstveno pogoditi ljude sa srednjim primanjima i umirovljenike.

List lijevog centra Ethnos naziva mjere štednje 'asfiksijom' grčkog naroda i 'nasilničkom modernizacijom' gospodarstva.

U međuvremenu je premijer George Papandreu poručio da će uz 'odobrenje političkih i društvenih snaga vlada uvesti promjene u politički i gospodarski sustav koje su trebale biti uvedene prije dosta godina'.

'Sada je prilika da uvedemo te promjene', rekao je Papandreu.

U ponedjeljak se u Grčkoj očekuju tek manji prosvjedi, a opći štrajk javnog i privatnog sektora, prvotno najavljen za srijedu i u međuvremenu produljen na dvodnevni, i to od utorka, pokazat će intenzitet gnjeva zbog vladinih planova štednje.