TERŠELIĆ U VUKOVARU

'Moramo osnovati komisiju za utvrđivanje istine'

14.07.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Osnivanje Komisije za ustanovljenje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM) nužnost je, jer je pravosuđe u Hrvatskoj sporo. Komisija će biti izvansudsko i istražno tijelo, ali u svom radu komplementarno radu sudova i pravosudnih organa, poručeno je u srijedu iz Vukovara

Koalicija za REKOM održala je u Vukovaru, naime, još jedan krug lokalnih konzultacija o nacrtu statuta buduće komisije, a pozvane su dati svoje mišljenje organizacije za zaštitu ljudskih prava, udruga žrtava i obitelji stradalih i nestalih, organizacije mladih i žena.

'Bitno je čuti preporuke Vukovaraca na koji način se može ubrzati potraga za nestalima, primjerice, jer ljudi koji traže najmilije očekuju više informacija o grobnicama', rekla je Vesna Teršelić, voditeljica zagrebačkog Centra za suočavanje s prošlošću – Documenta.

Najavila je početak prikupljanja milijun potpisa početkom sljedeće godine, za inicijativu o osnivanju komisije koja će nakon 1. lipnja biti predana vladama i parlamentima zemalja ex Jugoslavije koje bi trebale i osnovati REKOM.

Voditeljica Documente navela je i podatke po kojima je od 703 ratna zločina prijavljena Državnom odvjetništvu, njih više od polovice, odnosno 400-ak, još uvijek u predistražnoj fazi.

Iznijela je i da se u Hrvatskoj još uvijek traži 1.875 žrtava Domovinskog rata, od čega skoro trećina s vukovarskog područja te da je na području bivše Jugoslavije nepoznata sudbina više od 15.000 nestalih osoba. U ratovima je od početka 90-ih poginulo najmanje 130.000 ljudi.