ODLUKA SUDA

Mora vratiti 81 tisuću kuna stipendije jer se nije zaposlio u svojoj županiji

24.05.2018 u 21:00

Bionic
Reading

Patrik iz Koprivnice županijskoj zakladi Hrvatske gospodarske komore mora vratiti čak 81.000 kuna stipendije (plus kamate i sudski troškovi) koju je dobio dok je studirao na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva (FER) jer se nakon završetka studija zaposlio u Zagrebu, a ne Koprivničko-križevačkoj županiji.

Takvu nepravomoćnu odluku donio je Općinski sud u Koprivnici. Zaklada HGK-a za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja s Patrikom je sklopila ugovor u studenome 2009. godine kojim se obvezala isplaćivati mu 1500 kuna mjesečno, njegova obveza je bila završiti studij u roku i zaposliti se na području Koprivničko-križevačke županije, javlja Podravski.hr

No, stipendist upozorava kako potonji uvjet nije mogao ispuniti jer prilikom potrage za poslom nije primio niti odbio nijednu ponudu za radno mjesto.

Patrik je diplomirao u roku na FER-u u srpnju 2014. godine, a od rujna iste godine zaposlen je u tvrtki Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu.

Na sudu je kazao da se pokušao zaposliti u Podravci, Belupu i Hartmann, aku su mu iz Podravke priopćili da nemaju potrebe za njegovim zanimanjem dok od Hartmanna i Belupa nije dobio nikakav odgovor.

Svjedočila je i mendžerica iz Podravkinih ljudskih potencijala Tanja Kancijan koja je navela kako je Podravka potkraj 2014. objavila javni natječaj za zapošljavanje radnika sa završenim FER-om, a Patrik se nije javio na taj natječaj, iako je prethodno došao na razgovor.

U HGK-u naveli su kako su radnike tog profila tražile i tvrtke Rasco, Elektro Čelik, Avalon i Ligo grupa.