KRIVCI PARIZ I BERLIN

Monti: Kriza eurozone je na samom kraju!

28.03.2012 u 10:38

Bionic
Reading

Talijanski premijer Mario Monti je u optimističnom tonu, govoreći pred publikom u Tokiju, kazao da je eurozona prošla kroz veliku krizu i da je ona sada skoro gotova, javlja The Guardian. Zanimljivo je da je Monti prozvao Berlin i Pariz kao glavne krivce za krizu

Talijanski premijer Mario Monti prozvao je u svom govoru u Tokiju Francusku i Njemačku kao glavne krivce za stvaranje krize u eurozoni. Rekao je da je njemački i francuski neuspjeh da se drže izvornih fiskalnih pravila bio opasan i loš primjer drugim zemljama.

'Naravno, ako otac i majka eurozone krše pravila, ne može se očekivati da će ih se pridržavati zemlje poput Grčke', kazao je Monti.

'Najgori problemi eurozone su iza nas', dodao je Monti.

Komentari talijanskog premijera uslijedili su nekoliko sati nakon što je OECD upozorio da je Europi potrebna 'majka svih zaštitnih mehanizama' koja bi zaustavila krizu.

The Guardian piše da je francuski nacionalni statistički ured potvrdio da je francusko gospodarstvo poraslo za 0,2 posto u posljednja tri mjeseca 2011, a gospodarstvo eurozone smanjeno je za 0,3 posto u istom tromjesečju, čak je i njemačko palo za 0,2 posto.