ITALIJA NA PREKRETNICI

Monti konzultacije o novoj vladi zaključuje u utorak

14.11.2011 u 21:53

Bionic
Reading

Novi talijanski premijer Mario Monti tijekom ponedjeljka sastao se s predstavnicima parlamentarnih stranaka a konzultacije bi trebao zaključiti u utorak razgovorima s dvije vodeće talijanske stranke, Demokratskom strankom lijevog centra i Berlusconijevom Narodom slobode, izvijestili su talijanski mediji

Očekuje se da se nova talijanska vlada ustroji do srijede a do petka bi trebala dobiti povjerenje parlamenta, kako želi predsjednik parlamenta Gianfranco Fini koji je pozvao na političku 'koheziju u ovim ključnim danima kako bi Italija vratila međunarodnu vjerodostojnost i ponovo se pokrenuo gospodarski rast'.

Konzultacije su institucionalna praksa i ne očekuje se da bi se u posljednji trenutak mogle pojaviti prepreke u sastavljanju Montijeve vlade. Čelnik Lege Nord Umberto Bossi, izvješćuju mediji, Montiju je, ipak u telefonskom razgovoru rekao da njegova stranka neće dati povjerenje njegovoj vladi te da će o podršci potezima vlade odlučivati od slučaja do slučaja.

Berlusconijev Narod slobode je, prenose mediji, Montiju najavio da 'neće dati pristanak na slijepo' no da će imati 'konstruktivna stav' pod uvjetom da se složi s njegovim programom i strukturom buduće vlade. Pored programa ključno pitanje za novu vladu je i njeno trajanje, odnosno hoće li trajati do izbora 2013. ili samo nekoliko mjeseci, navode mediji.

Talijanski mediji izvješćuju kako bi, po prvim saznanjima, vlada većinski bili sastavljena od tehnokrata no govori se i o mogućnosti da će se u vladi naći i nekoliko političara koji bi predstavljali talijanski politički spektar od lijevog do desnog centra.

Tijekom frenetičnog vikenda na političkoj sceni Italije oba doma parlamenta odobrila su paket mjera gospodarskih reformi o kojemu se dogovorio s europskim čelnicima, Berlusconi je podnio ostavku, a predsjednik države Giorgio Napolitano imenovao je Montija, na čelo nove talijanske vlade.