TEHNOKRATSKI REFORMIST

Monti je najmoćniji je muškarac Europe

22.02.2012 u 20:32

Bionic
Reading

Tehnokratski talijanski premijer Mario Monti (68) najmoćniji je muškarac Europe, ocijenio je američki magazin Time. Monti je na čelu talijanske vade točno 100 dana, a u tom kratkom roku profesor ekonomije počeo je provoditi reforme koje već daju prve pozitivne rezultate. Financijska su se tržišta stabilizirala, a Italija pokazuje znakove oporavka.

Najvažniji europski muškarac Monti i dalje je u sjeni najmoćnije žene svijeta, njemačke kancelarke Angele Merkel, koja talijanskom kolegi vjeruje više od svog prvog europskog partnera, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Prije svih važnih odluka u EU Merkel se uvijek prvo konzultira s Montijem.

Gotovo istovremeno kad i Mario Monti, drugi tehnokrat Lucas Papademos preuzeo je vlast u Grčkoj s istom zadaćom – zaustaviti klizanje zemlje prema bankrotu. Obojica su trebala učiniti ono što profesionalni političari nisu uspjeli: obuzdati dug i gospodarsku krizu te obnoviti povjerenje.

Monti je u tome puno uspješniji od Papademosa iz nekoliko razloga: Monti je svoj kabinet sastavio od apolitičnih stručnjaka i, za razliku od Papademosa, nije opterećen strančarenjima. Nad Montijevom glavom ne vise novi izbori kao u Grčkoj – on ima slobodne ruke za reforme sve do proljeća 2013. godine.

Monti je Talijane uspio uvjeriti da ih 'na reforme ne prisiljava Europa, već dramatična gospodarska i financijska situacija u koju su se sami doveli'. Simpatije je osvojio i borbom protiv utaje poreza – uputio je Monti financijske policajce i provodi racije u mondenim skijalištima poput Cortine d’Ampezzo.