MANJA NESREĆA

Montenegro Airlines sletio bez kotača

27.02.2009 u 14:22

Bionic
Reading

Zrakoplovu tvrtke Montenegro Airlines na letu iz Podgorice za Rim jutros je otpao kotač prilikom polijetanja s aerodroma, ali je letjelica sigurno sletjela

Avion je neko vrijeme kružio iznad Podgorice i ispustio gorivo u Skadarsko jezero, poslije čega je sa 27 putnika i tri kotača sigurno sletio na pistu na trup, pri čemu nitko nije ozlijeđen. Kapetan Ivan Perić novinarima je rekao da sigurnost putnika i posade 'ni u jednom trenutku nije bila ugrožena' jer je 'zrakoplov tako dizajniran da može bez problema i s maksimalnom težinom normalno sletjeti' bez kotača koji je otpao.

I na podgoričkom aerodromu i u crnogorskoj nacionalnoj kompaniji potvrdili su za B92 da je avion sigurno sletio, ali nisu željeli iznijeti više detalja o kakvim se tehničkim problemima radilo.

Putnici su naveli da nije bilo panike, da ih je posada aviona cijelo vrijeme obavještavala o čemu se radi i poduzetim mjerama, te da je 'panika nastupila tek posle slijetanja na aerodrom'.

Kapetan Ivan Perić objasnio je da je poslije polijetanja kontrola leta uočila dijelove kotača na pisti, zbog čega je tražio provjeru što je učinjeno niskim preletom aviona iznad kontrolnog tornja.

'Kontrola letenja nas je obavijestila da je ispravan drugi kotač što nam je omogućilo sigurno slijetanje na pistu', naveo je kapetan Perić.

Prema njegovim riječima, da nije uočeno da je kotač otpao, avion bi nastavio let za Rim, jer je Montenegro Airlinesov zrakoplov Focker 100 napravljen tako da može sletjeti bez jednog kotača.

Predstavnica Montenegro Airlinesa Danijela Ivanović na konferenciji za novinare navela je da je let trajao 75 minuta zbog 'poštivanja sigurnosnih procedura' u zrakoplovstvu i precizirala da je avion to vrijeme proveo u zraku da bi potrošio određenu količinu goriva.