LINIĆ POSLAO PORUKU

'MOL može bez nas, ali onda otvara rat s hrvatskom državom'

27.09.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Nakon što su odnosi hrvatske i mađarske strane u INA-i došlo gotovo do usijanja, na situaciju se osvrnuo i ministar financija Slavko Linić

'Mi želimo promijeniti ugovor, želimo Zakon o trgovačkim društvima primijeniti na INA-u i nećemo prihvatiti ovakav odnos unutar INA-e. To je nešto što je neprimjereno i neprihvatljivo i to je rezultat rada HDZ-a', prokomentirao je Linić najnovija događanja u INA-i.

Podsjetimo, tri hrvatska člana Uprave INA-e zatražila prije nekoliko dana raspravu o prijedlogu usklađivanja internih dokumenata INA-e i načina rada Uprave sa Zakonom o trgovačkim društvima, Statutom INA-e i Poslovnikom o radu Uprave, međutim mađarska strana o tome je odbila razgovarati pod izlikom da 'prijedlog treba doraditi'.

'Oni mogu bez nas sada, ali u tom trenutku otvaraju rat s državom. Tu su jasne poruke. Samo s par poruka trčali su farbati i uređivati pumpe. Osjetljivi su na kritiku i ozbiljnost Vlade, pa očekujem da će se sada početi uređivati rafinerije i otvoriti neka bušotina na Jadranu. I da polako shvate što je politika Vlade iako imamo samo 44 posto', jasno je poručio Linić

U razgovoru s novinarima osvrnuo se i na sastanak s kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom HBK-a Marinom Srakićem, poručivši da se radilo o 'tehničkim' razgovorima.

'Tema je bila ugovor Svete Stolice i Vlade i provedba tog ugovora. Postoje neka odstupanja i želimo ugovorom to riješiti. Čisto tehnički razgovori, da li se uzimaju podaci s kraja godine ili 9. ili 10. mjesec kada mi završavamo proračun, da li su isplate početkom ili krajem godine. Znate da je u ovoj godini oko 45 do 50 milijuna kuna manje što po ugovoru dolazi i želimo to ugovorom regulirati', kazao je Linić, pojasnivši da se radi samo o ugovornom reguliranju smanjenja izdavanja za Crkvu koje se dogodilo prilikom izrade ovogodišnjeg proračuna.

Iako se špekuliralo da je na razgovorima započeta priprema revizije ugovora Svete Stolice i Vlade, Linić je kazao da za to nije zaduženo Ministarstvo financija.

'Ministarstvo financija regulira obaveze, a o izvršavanju ugovora treba pregovarati ipak Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravosuđa. Mi možemo razgovarati samo o aktualnim odnosima', kazao je Linić