SUĐENJE IVI SANADERU

MOL je zapostavio INA-u nauštrb vlastitog profita

20.04.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Član Nadzornog odbora (NO) INA-e Damir Vanđelić svjedočio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu na suđenju Ivi Sanaderu u aferi INA – MOL u kojoj ga se tereti da je od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura da bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava

Vanđelić je tijekom svjedočenja kazao kako hrvatski predstavnici u Upravi ne mogu utjecati na Inino poslovanje, da je MOL zanemario obvezu moderniziranja INA-ih rafinerija te da je odgovoran i za propuste zbog kojih je hrvatska naftna kompanija izgubila tržišni udjel u zemljama regije.

Poput njegovih prethodnika na klupi za svjedoke, članova Uprave INA-e Davora Mayera i Ivana Krešića, Vanđelić je potvrdio da Uprava donosi određene odluke, ali da u slučaju da kod glasanja i rezultata 3:3 (tri člana MOL-a i tri INA-e) u slučaju preglasavanja presudan glas ima predsjednik Uprave koji je iz MOL-a.

'Upravljačka prava ne omogućuju da predstavnici Republike Hrvatske utječu na ostvarenje zacrtanih ciljeva', kazao je Vanđelić odgovarajući na pitanja USKOK-a.

Prema njegovim riječima INA-u više ne vodi uprava, nego odbor izvršnih direktora te da da članovima uprave vođenje tvrtke onemogućuje interni dokument imenom Lista ovlaštenja za donošenje odluka (LODO) čiju su izmjenu hrvatski članovi uprave već tražili, ali su bili preglasani.

Tijekom trosatnog svjedočenja Vanđelić je naveo kako dva ključna cilja, energetska stabilnost i povećanje tržišta, očito nisu ispunjeni, a podsjetio je i da je izmjenama ugovora propisana obveza moderniziranja rafinerija u Rijeci i Sisku. No budući da ugovor ne predviđa nikakve penale, modernizacija nije dovršena.

Zbog zapostavljanja modernizacije crpki i rafinerija, INA je, prema njegovim riječima, izgubila dio regionalnog tržišta pa je u BiH, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori njezin tržišni udjel pao sa 32 posto na 20 posto.

'Pad je pojačan 2009. i 2010. pa je samo u te dvije godine u regiji izgubljeno više od 14 posto tržišnog udjela', kazao je Vanđelić, a na dodatno pitanje koja je to konkurencija INA-i uzela tržište, naveo je da je riječ o strateškom partneru MOL-u koji na njemu nastupa samostalno ili kroz neke druge tvrtke. Tako MOL u Sloveniji drži Tuš, u BiH Energopetrol, u Hrvatskoj Tifon.

Na izravno pitanje Sanaderove obrane je li MOL ušao u vlasništvo INA-e kako bi sabotirao njezin rad, Vanđelić je kazao da takve zaključke ne može donositi.

'Smatram da se mađarska strana u INA-i ponaša sukladno odredbama izmijenjenog međudioničarskog ugovora, a štetu treba utvrditi detaljnim vještačenjem', kazao je Vanđelić.

Upitan mora li dioničar s većim dioničkim paketom imati i osjetno veća upravljačka prava, ustvrdio je da to nije nužno.
Na njegov iskaz Sanaderova obrana uložila je prigovor navodeći kako se 'radi se o kontradiktornom i manipulirajućem iskazu'.

'Svjedok de facto iznosi tvrdnje da je MOL kupio Inu kako bi je uništio. Ovim svjedočenjem postignuta svrha i to ne samo na sudu nego i u javnosti, a to je da se želi se stvoriti dojam da MOL pokušava uništiti INA-u', zaključio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Suđenje u objedinjenom postupku u aferi Hypo i INA - MOL nastavlja se u četvrtak, 26. travnja, kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti predsjednik INA-inog nadzornog odbora Davor Štern.

U međuvremenu, Sanader će u sudnicu ponovno u ponedjeljak zbog suđenja u aferi Fimi Medija.