MAJKA JAMESA FOLEYA

'Moj sin je Bijeloj kući bio smetnja'

13.09.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Majka Jamesa Foleyja, američkog novinara kojeg su oteli džihadisti Islamske države (IS) i u kolovozu mu odrubili glavu, rekla je da je imala dojam kako je američka administracija slučaj njezina sina smatrala "smetnjom"

U razgovoru koji je objavio CNN Diane Foley je rekla da je njezina obitelj primila prijetnje kaznenim progonom ako prikupi novac za otkupninu koju su tražili otmičari njezina sina.

Obitelj je usto obaviještena da neće biti razmjene zatvorenika za Foleyja i da vlada neće povesti vojnu akciju, dodala je. Preporučeno im je da se ne "obraćaju medijima" i "primili su uvjeravanja da se radi na slučaju" novinara, kazala je.

"Kao američka državljanka bila sam zatečena i zaprepaštena", rekla je u povjerenju.

Pentagon i Bijela kuća su nakon Foleyjeva pogubljenja objavili informaciju o neuspjehu akcije kojom su "ljetos" pokušali osloboditi američke taoce koje je IS držao u Siriji.

"Naši pokušaji da se Jima oslobodi bili su neugodni za vladu", dodala je, "izgleda da to nije bio naš strateški interes".

Snimku okrutnog pogubljenja četrdestogodišnjeg novinara odsijecanjem glave IS je objavio 19. kolovoza.

Tjedan dana poslije, IS je objavio i snimku sličnog pogubljenja američkog novinara Stevena Sotloffa.

Foley je izvještavao o sukobima u Afganistanu, Libiji i Siriji a radio je za informativni portal GlobalPost, za novinsku agenciju France Presse i za druge medije. Oteli su ga naoružani otmičari na sjeveru Sirije 2012.

"Jim bi bio razočaran. Jim je do kraja vjerovao da će mu njegova domovina pomoći", rekla je njegova majka.

"Rekli su nam samo da vjerujemo da će na ovaj ili onaj način biti čudesno spašen (...) a nije bio, zar ne?", rekla je.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je odgovarajući u petak na pitanje, da je "iznenađen" i da ne zna ništa o prijetnjama administracije o kojima je govorila Diane Foley.

"Mogu samo reći da ne znam ništa o tome i ne mogu vjerovati da bi bilo tko u State Departmentu mogao reći takvo što", kazao je tijekom boravka u Turskoj gdje nastavlja turneju sa zadaćom da uspostavi koaliciju protiv džihadista IS-a.

"Kao i drugi u vladi, naporno sam radio kako bih stupio u vezu s desecima zemalja i kako bismo osigurali uvjete za uspješnu operaciju. Predsjednik Obama je naredio opasnu, ali važnu i nužnu akciju spašavanja talaca (...) Nažalost nismo uspjeli. Iskreno suosjećam s obitelji", poručio je Kerry.