IVO JOSIPOVIĆ:

'Moj prvi potez mogli bi biti prijevremeni izbori'

05.01.2010 u 09:24

Bionic
Reading

SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ivu Josipović uhvatili smo na turneji po Dalmaciji. Ekskluzivno za tportal odgovorio je na nekoliko aktualnih pitanja o Sanaderu, mogućnosti prijevremenih izbora, niskim udarcima u kampanji...

Što mislite o izbacivanju Sanadera iz HDZ-a?

To je unutarnja stvar HDZ-a. HDZ je na unutarstranačkoj proceduri uredio svoje odnose. Ono što je važno za Hrvatsku izvan onih ljudi koji su HDZ je da je poštovana unutarnja stranačka demokracija i transparentnost. I ono što je bitno isto tako vidjeti kako će se sada razvijati parlamentarna demokracija. Ja kao predsjednik republike mogu kvalitetno i korektno surađivati s gospođom Kosor, a kakva će biti parlamentarna situacija tek ćemo vidjeti.

Očekujete li da bi Sanader mogao pokušati neke poteze očajnika i destabilizirati zemlju?

To naravno ovisi o tome koliko zastupnika može privući na svoju stranu. Sasvim je nevjerojatna situacija da bi on preuzeo komandu vlasti. Ali ako on uskrati potporu vladi, ako se tako poslože kockice, onda su mogući izvanredni izbori.

Možda to bude jedan od vaših prvih poteza?

Evo, vidite. To nije stvar moga afiniteta. Predsjednik republike mora biti neutralan i naprosto pratiti što se događa u Saboru.

Je li ovo bio mudar potez premijerke Kosor?

Ja ne bih unutarstranačke odnose komentirao, samo bih konstatirao da je to jedan potez kojim je ona riješila problem HDZ-a.

Kako je slučaj Sanader utjecao na predsjedničku kampanju?

Ja ne znam koliki je neposredni utjecaj, ali je jasno i vidljivo je povezan s mojim protukandidatom. Ne samo sada u kampanji, nego i prije. Postoje brojne indicije za to. A ja vjerujem da je tako i to je legitimno. Dakle, ja nemam ništa protiv toga.

Kako komentirate Merčepovu podršku Bandiću?

To je njegov potez. On govori za sebe. Merčep je tipični 'socijaldemokratski kadar', kao i gospodin Kerum i gospodin Glavaš. Ja nemam ništa protiv njihovog političkog opredjeljenja, ali bih ih teško mogao svrstati u socijaldemokrate. Moram priznati da bi se vrlo, vrlo teško i gospodin Bandić mogao svrstati u tu kategoriju.

Jučer je Bandić izjavio 'ako ste čovjek, ispričat ćete se njegovoj supruzi', jer ste je navodno uvrijedili?

Ja nisam uvrijedio suprugu, ja nisam govorio o supruzi. Govorio sam o jednoj činjenici, da se on razveo da bi imao dva stana, a ima pravo samo na jedan i ništa više i ništa manje.

Zašto više ne inzistirate na Bandićevim korupcijskim aferama?

Samo kliknite na internet i imat ćete tisuće tekstova o njegovim aferama i neobičnim poslovnim potezima. Ali ja nisam tu zato da se time bavim. Tim se može baviti neka nadležna državna služba. Ja se time ne želim baviti. Moja izborna kampanja se temelji na mojoj komunikaciji s izbornim tijelom, a ne s gospodinom Bandićem. Uopće me ne zanima kako on vodi kampanju. Naravno, kada prijeđe mjeru dobrog ukusa, a čini mi se da je u posljednje vrijeme stalno u crvenome, onda moram reagirati.