INSPIRACIJA

Moj prvi catering!

04.05.2011 u 22:19

Bionic
Reading

Moj prvi catering!

Za sve u životu postoji prvi puta ili put (Nataša?), pa tako i za catering!
Doći će samo osamdesetak ljudi, pa to Ti je peace of cake - reče Iva, prijateljica i organizatorica presice/eventa, na što se s moje strane mobitela čuo samo jedan glasni Gulp! Ali ipak pristadoh i krenuh smišljat' što bih to ponudila novinarima koji će doći na događanje gdje će dobiti po jedan lijep, ljetni fensišmensi sat...znači nema šanse da ih dođe manje. Sat je sat. I još k tome - Ice Watch. Khm, znači moram se stvarno držati dostatnekoličine koja bi osvježila zahtjevna novinarska usta.

Prvo dođoh na ideju za piće u boji satova. Sirupi raznih okusa i boja, pomiješani s pjenušcem i šarenim slamkama i jedno slatko pa jedno slano jelo. Ili obrnuto.
Kako kome paše.

Slatko je bilo kombinacija šumskog voća, bijele kreme od mascarponea i šlaga, a na vrhu kakao krema kuhana u slatkom vrhnju.
Testirano - odobreno. E sad, slanu varijantu sam zamislila inspirirana Ivinim
raw food Iva, ne presica Iva) receptima, pa je tako nastala kombinacija svježih tikvica, narezanih na rezance, mariniranih u limunovom soku i maslinovom ulju,
s pestom od svježih rajčica i prženih sjemenki suncokreta, začinjena svim sastojcima koji idu u klasičnu dalmatinsku šalšu, posuta Grana Padanom i preostalim prženim sjemenkama suncokreta.

Zanimljivo, osvježavajuće, novo. Sad to sve treba pripravit', upakirat', posložit' u frižider, molit' boga da se do jutra ne pretvori u nešto nedefinirano i tako još stotine detalja i začkoljica.

Naravno da sam se uspaničarila i zvala Nike da mi pomogne. Zlatne ruke moje Dubrovkinje dobrog srca učinile su mi ovaj prvi keterinški posao zabavnim, laganim i što je najvažnije - ostavile mi vremena za beauty sleep. Da sam sama sve to radila došla bih direktno iz kuhinje na presicu, raščupana, sluđena i s podočnjacima do poda. Ovako, sve je bilo gotovo u par sati. Pritom smo se stalno smijale, čudile kako nam drhte ruke, a u ranim smo tridesetima i nemamo alkoholičarsku prošlost!

Trebalo je naime napuniti sve te čašice tako da izgledaju apetitlih i da se iz njih ne prelijeva sadržaj na sve strane. Čini se jednostavno, ali vjerujte - nije.

Ovom prilikom izražavam divljenje svim ljudima koji rade cateringe za svadbe i velika događanja s više od 100 ljudi. Svaka vam čast! Trebalo bi vam osigurati beneficirani radni staž!

Uglavnom, presica je bila više nego uspješna, catering zapažen, pojeden i iskapljen, a ja sretna k'o dijete :). Bravo mi! Svi! I Iva i Nike i ja. Strašne smo mi žene.
I baš smo nekako InFashion.

Pogledajte preostale fotografije koje je snimio Domagoj Blažević, čovjek, fotograf, prijatelj, koji se specijalizirao za hvatanje mojeg srnećeg, milo dijete pogleda na svakom snimanju. Ne znam kako mu to uspije svaki put ili puta (Natašaaa?!?!).

Poželite li napraviti kućni catering za svoje najmilije, ali da ih nema više od dvoje ili dvije, ili sebi samima, evo i recepta:

Kremica od šumskog voća, mascarponea i kakaa


šaka smrznutog ili svježeg šumskog voća (uključuje: maline, jagode, borovnice)
200 g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja (što masnije to slasnije)
jušna žlica šećera u prahu
kakao
aru prah (umjesto želatine)
malo klinčića, ruma, vanilin šećera, kakvog voćnog likera i aceto balsamica

U lončiću ili dubljoj tavi zagrijte šumsko voće, dodajte 2 vrećice vanilin šećera, čep cherryja (liker) i par kapi aceto balsamica. Miješajte dok se ne otopi, ako koristite smrznuto šumsko voće ili, ako je svježe, dok ne počne nalikovati na sirup s komadima voća. Ako želite dobiti gušću teksturu, ubacite prstohvat aru praha i promiješajte još par minuta dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Skinite s vatre i ostavite sa strane da se hladi.

U posebnoj posudi zamutite slatko vrhnje u šlag dodajući šećera u prahu.
Kad se malo učvrsti ubacite mascarpone, jedan vanilin šećer i čep ruma.
Miješajte dok ne dobijete kremu. Stavite sa strane.

U lončić ubacite slatko vrhnje (150 ml), šaku kakaa ili ako volite jači kakaasti okus dodajte kakaa sve dok smjesa ne postane jako gusta. Miješajte na vatri, ubacujući prstohvat mljevenih klinčića i par kapi ruma. Ovdje također dobro dođe aru prah, za moussast izgled i okus.

E kad ste to sve umiješali i izmiješali uzmite prozirnu čašu i na dno ulijte šumsko voće, pa na to mascarpone sa šlagom i na kraju kremu od kakaa. Uzmite žlicu pa zahvatite od dna prema gore i guštajte. Ovo je super desert!

Sirove tikvice s pestom od rajčica spremam se objaviti kao poseban recept za ručak ovih dana :).

Do tada gledajte lijepe, šarene fotkice:


Nevjerojatno sretan i blažen izraz lica, ni traga stresu ili tremi, divotica!


Točim šampanjac na dekoriranom stoliću kojemu se točkasti pokrov nikako nije dao zalijepiti, ali kao što vidite, ne marim, točim i smijem se :)


Divna, divna pomagačica Lana koja je, nakon što bih ulila sirup u čašu, pa šampanjac, hodala u krug zamnom i miješala koktele. Lana je zaaakon!


Slatke čašice....


...slane čašice i onda...


...sve zajedno; kokteli, slano i slatko!


I naravno, srneći pogled za kraj ;)