MOAMER GADAFI IZVAN STVARNOSTI:

'Moj narod me voli. Umro bi za mene!'

28.02.2011 u 22:28

Bionic
Reading

Libijski čelnik Moamer Gadafi u ponedjeljak je dao intervju američkoj TV mreži ABC News u kojem je ustvrdio da ne može odstupiti s vlasti jer nije predsjednik ili kralj, te zanijekao da se bilo gdje u Libiji odvijaju prosvjedi protiv njega.

'Moj me narod voli. On bi umro za mene', rekao je Gadafi, koji već danima koristi oružane snage, uključujući i borbene zrakoplove, kako bi ugušio pobunjenike koji nadziru veći dio Libije.

Pukovnik Gadafi, koji vlada Libijom od vojnog udara 1969., dao je jednosatni intervju dopisnici ABC Newsa Christiane Amanpour u jednom restoranu u Comicheu, obalnom gradiću kraj Tripolija.

Na pitanje hoće li odstupiti na temelju poziva za prekid nasilja predsjednika Baracka Obame i državne tajnice Hillary Clinton nasmijao se, te izrazio čuđenje kako UN može uvesti sankcije i zamrznuti imovinu samo na temelju medijskih izvješća, navodi ABC News. Pozvao je UN da u Libiju pošalje 'misiju za utvrđivanje činjenica'.

Kazao je kako neće napustiti Libiju i zanijekao uporabu sile protiv vlastitog naroda. Na upit o medijskim izvješćima o bombardiranjima prosvjednika iz zraka, kazao je da se nisu dogodila.

U intervjuu se činilo da u cijelosti negira prosvjede protiv njega, te da su drugi veliki gradovi u Libiji, posebno oni na istoku zemlje, pali u ruke njegovih protivnika, navodi ABC News.

Gadafi je optužio Al Kaidu da je ohrabrila mlade na otimanje oružja iz vojnih objekata. Za ljude koji su zauzeli Bengazi kazao je da su teroristi i operativci Al Kaide.

Rekao je da ne vjeruje kako ljudi bilo gdje u LibijI prosvjeduju protiv njega, te ponovio tvrdnju kako su oni drogirani, što je rekao i u televizijskom govoru prošloga tjedna.

Također se požalio da se osjeća izdanim od Sjedinjenih Država.

'Iznenađen sam da smo imali savez sa Zapadom kako bi se borili s Al Kaidom, a sada kada se borimo s teroristima oni su nas napustili. Možda žele okupirati Libiju', rekao je.

Libija je 2003., nakon američke invazije na Irak, odustala od razvoja oružja za masovno uništenje, a SAD je tada ukinuo sankcije i obnovio poslovne veze s Tripolijem.

Gadafi je za američkog predsjednika Obamu rekao da je 'dobar čovjek' ali 'pogrešno informiran'.

'Izjave koje sam čuo od njega mora da su došle od nekoga drugog. Amerika nije međunarodna policija', rekao je Gadafi.