TIPURIĆEVA LJETNA ŠKOLA

Mogući otkazi za čak 40 profesora?

30.07.2010 u 08:21

Bionic
Reading

Rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš početkom tjedna od uprave Ekonomskog fakulteta pismeno je zatražio pokretanje etičkih i stegovnih postupaka protiv svih osoba odgovornih za protuzakonit rad Međunarodne ljetne škole. Tako bi se na tapeti osim, javnosti poznatog, bivšeg dekana Darka Tipurića moglo naći još 40 profesora

Stegovni postupak, piše Jutarnji, mogao bi se pokrenuti i protiv voditeljice Ljetne škole Ksenije Dumičić, koja je na račun škole samo u 2009. primila honorar u iznosu od 200 tisuća kuna bruto, ali i protiv 40-ak nastavnika koji su, prema podacima Ministarstva obrazovanja i znanosti, za rad u jednoj godini primili oko tri milijuna kuna honorara. Sve njih mogla bi dostići kazna od javne opomene pa sve do otkaza.

Međutim, još zanimljivije, pod povećalom će se naći i studenti. Bjeliš je, naime, zatražio da se za svakog studenta razmotri njegov status i etički aspekti tog statusa.

'Koncepcija Ljetne škole dopuštala je neprihvatljivu diskriminaciju s obzirom na imovinsko stanje studenata. Oni koji su imali novca da plate školu, tamo su mogli polagati ispite. Ne želim ništa prejudicirati, no moje iskustvo pokazuje da su studenti bili sankcionirani i za puno blaže prekršaje, koji put i dosta rigorozno', rekao je Bjeliš

Sankcionirani bi mogli biti oni studenti za koje se utvrdi da bi, da nisu platili 2.000 do 4.000 kuna, izgubili pravo studiranja. Podsjetimo, studentima Ljetne škole ocjene s tamo položenih ispita upisivale su se u indeks Ekonomskog fakulteta, iako zakon to ne dopušta. Studenti su tako ispite koje nisu uspjeli položiti tijekom godine polagali na Ljetnoj školi gdje je prolaznost bila velika, pa čak i na onim ispitima na kojima je u redovnim rokovima moglo proći samo 20 posto studenata.