dvostruka zaraza

Moguće je u isto vrijeme imati i koronavirus i gripu, evo što te bolesti mogu učiniti vašem tijelu

15.09.2020 u 09:06

Bionic
Reading

Kako se ljeto sve više bliži kraju, sve je više bojazni kako će situacija s koronavirusom izgledati na jesen, kada će biti aktivne i duge bolesti, poput gripe

'Sigurno se istovremeno možete zaraziti i gripom i koronavirusom, a to će imati katastrofalne posljedice za imunološki sustav', kaže dr. Adrian Burrowes, liječnik obiteljske medicine iz Floride.

Dapače, kako prenosi CNN, ako se zarazite jednom bolešću, mogli biste biti skloniji zarazi drugom bolešću.

'Kad se zarazite gripom i drugim respiratornim virusima, vaše tijelo oslabi i postanete ranjiviji, stoga je vrlo jednostavno dobiti drugu infekciju', kaže je dr. Seema Yasmin, direktorica organizacije Stanford Health Communication Initiative.

I gripa i koronavirus mogu napasti pluća i uzrokovati upalu, nakupljanje tekućine, pa čak i zatajenje dišnog sustava, a u težim slučajevima mogu izazvati sepsu, srčane probleme te upale mozga, mišića i srca.

Dvostruka zaraza mogla bi uzrokovati ozbiljne dugotrajne posljedice svih tih organa, kaže Michael Matthay, profesor medicine na Sveučilištu Kalifornija.

Međutim još je prerano da bi se utvrdilo je li dvostruka zaraza gora od zaraze samo koronavirusom.

Kako razlikovati simptome?

'Simptomi gripe i koronavirusa vrlo su slični, tako da ih je teško razlikovati', kaže dr. Leonard Mermel s Odjela za epidemiologiju i kontrolu zaraze u bolnici Rhode Island.

Simptomi oba virusa uključuju povišenu temperaturu, vrtoglavicu, umor, upaljeno grlo, bolove u mišićima, nedostatak zraka i curenje nosa. Međutim, za razliku od gripe, COVID-19 može uzrokovati gubitak mirisa i okusa, a oko pola slučajeva prijenosa zaraze dogodi se između ljudi koji nemaju nikakve simptome, poručuju iz Američke agencije za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Najbolji način da se sa sigurnošću zna ima li osoba koronavirus ili gripu je testiranje, a najbolja prevencija da ne dođe do zaraze je nošenje maske i cijepljenje protiv gripe.