vladin savjet za covid-19

'Moguće je da ćemo najesen maske nositi i na otvorenom'

10.08.2020 u 21:40

Bionic
Reading

Dr. Branko Kolarić, epidemiolog iz Vladinog Znanstvenog savjeta za Covid-19, naveo je da se treba što prije početi razgovarati o mogućim mjerama koje će se morati primijeniti ostane li virus i dalje prisutan tijekom zimskog razdoblja

Naime, zatvoreni prostori, hladno vrijeme i gužve učinit će koronavirus još opasnijim. Francuzi su ovih dana zabilježili povećanje broja zaraženih, što su pripisali većem broju turista u Parizu.

Zbog toga su uveli obvezno nošenje maski i na otvorenom u čak stotinjak ulica u kojima vladaju najveće gužve. Za nepoštivanje epidemioloških mjera uvedene su kazne. U Hrvatskoj Nacionalni stožer, barem zasad, ne pribjegava kažnjavanju.

Za dr. Kolarića, piše Jutarnji list, vrlo je izgledno da će se u zaštiti od virusa i dalje primjenjivati preporuke za rad od kuće. Što se, pak, tiče mogućeg novog zatvaranja, drži kako do njega generalno neće doći, ali je moguće povremeno zatvaranje nekih prostora, odnosno djelatnosti.

Hoće li to biti i zatvaranje, ovisit će o tome jesu li neke blaže mjere bile nedovoljne - objašnjava. I na otvorenim prostorima, na kojima ljudi borave na udaljenosti manjoj od metra i pol duže od petnaestak minuta, također je moguće uvesti obvezne maske.