HRVATSKA INICIJATIVA

Moguć susret Mesića i Tuerka u četvrtak

02.06.2009 u 19:50

Bionic
Reading

Hrvatski i slovenski predsjednici Stjepan Mesić i Danilo Tuerk mogli bi se bilateralno susresti u četvrtak u Cetinju, na rubu regionalne konferencije predsjednika država jugoistočne Europe, potvrđeno je Hini u utorak iz Ureda predsjednika RH

Inicijativu za dvostrani sastanak uputila je hrvatska strana, a iz ureda slovenskog predsjednika još nije stigla potvrda, rekao je isti izvor. Premda se teme mogućeg sastanka još ne mogu objaviti, problemi koji opterećuju hrvatsko-slovenske odnose dobro su poznati, pa je pokretač inicijative bila želja za ponovnim pokretanjem komunikacije na najvišoj političkoj razini, praktično zamrloj nakon slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

Mesić i Tuerk dosad su se susreli tri puta, posljednji put tijekom prvog službenog posjeta slovenskog predsjednika Hrvatskoj u studenom prošle godine kad su uputili poruku kako bi Hrvatska i Slovenija trebale radi bolje suradnje pojačati veze i odnose na svim razinama te u prvi plan staviti šire i dugoročne međusobne interese.

Hrvatski predsjednik sudjelovat će u četvrtak na 7. regionalnoj konferenciji čiji je suorganizator UNESCO, koja se ove godine održava o temi 'Raznolikost kulturne baštine - upravljanje i turistička promocija'.

Na konferenciji će, uz predsjednika Mesića i domaćina predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, sudjelovati predsjednici Albanije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine te glavni ravnatelj UNESCO-a i glavni tajnik Vijeća Europe.

Uz susret s Tuerkom, ako bude potvrđen, Mesića u Cetinju, po najavama, očekuju susreti s predsjednicima Crne Gore i Srbije, te glavnim ravnateljem UNESCO-a Koichirom Matsuurom i glavnim tajnikom Vijeća Europe Terryjem Davisom