završni korak

Mogu li tzv. 'nevjerni elektori' promijeniti izborni rezultat u SAD-u?

08.11.2020 u 08:57

Bionic
Reading

Iako su sve velike medijske kuće u SAD-u proglasile pobjedu Joe Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u, elektori za čiji su se glas borila dvojica kandidata, još uvijek moraju glasati

Elektori, čiji se broj razlikuje od savezne države do savezne države, službeno će glasati za više od mjesec dana, odnosno 14. prosinca.

Naime, prema američkom izbornom sustavu, predsjednika ne biraju izravno građani, nego ih bira kolegij elektora. Elektore imenuje svaka savezna država nakon izbora, a bira ih stranka čiji je kandidat osvojio najviše glasova građana u toj državi.

Iako se elektori zavjetuju da će glasati za kandidata koji je osvojio najviše glasova građana, u povijesti američkih izbora bilo je situacija kada su se oglušili na tu 'zakletvu'.

Na prethodnim izborima u 2016. čak 10 elektora nije poslušalo upute svoje stranke i glas građana. Te godine Trump je ostao bez dva elektorska glasa, a Hillary Clinton bez njih pet. Davne 1796, jedan je elektor čak glasao za kandidata iz konkurentske stranke.

No, tzv. 'nevjerni elektori' ipak nikada u povijesti nisu izmijenili konačan ishod predsjedničkih izbora.

Prema podacima udruge FairVote, na prethodnih 58 predsjedničkih izbora, na kojima je glasalo više od 23.500 elektora, samo njih 90 nije poštivalo volju birača i glasalo za kandidata za predsjednika kojeg su većinom izabrali građani.

Kako bi osigurali da elektori poštuju volju birača, neke države imaju i zakone prema kojima se 'nevjernog elektora' može ili zamijeniti ili kazniti ne glasa li sukladno volji birača.

S obzirom da elektore biraju stranke, teško je vjerovati da bi netko od njih glasao za nekog drugog kandidata i tako doveo u pitanje i pobjedu svoje stranke na izborima.