OBAMA UPOZORAVA

'Moglo bi doći do nove globalne financijske krize'

14.06.2011 u 19:05

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u utorak da bi moglo doći do nove globalne financijske krize ako Kongres SAD-a ne poveća gornju granicu nacionalnog zaduženja, koja trenutačno iznosi 14,300 milijardi dolara a prema prognozama bi trebala biti dosegnuta u kolovozu

Bez povećanja limita i novog zaduživanja, može doći do zastoja u otplati američkog duga, što bi vodilo do poremećaja na svjetskim financijskim tržištima.

Obama je u emisiji 'Today' TV mreže NBC rekao kako drži za riječ republikanske čelnike da žele izbjeći takvu situaciju te očekuje dogovor o povećanju granice zaduženja 'na razborit način'.

Republikanska većina u Predstavničkom domu Kongresa već mjesecima odbija zahtjeve Obamine administracije da poveća limit zaduženja, tražeći zauzvrat da Bijela kuća pristane na znatno smanjenje proračunskog deficita.

'Puno povjerenje i vjerodostojnost Sjedinjenih Država je osnova ne samo našeg načina života nego i osnova globalnog financijskog sustava. Mogli bismo zaista imati reprizu financijske krize ako ćemo se s time poigravati, tako da ćemo tijekom idućeg mjeseca morati puno raditi', rekao je Obama.