O PODRIJETLU IMOVINE

Modni Mačak i Thompson dali iskaz Poreznoj upravi

Bionic
Reading

Thompson i Modni Mačak već su Poreznoj upravi dali iskaz o porijeklu imovine, a Gibonni i Dražen Zečić potpisali su potvrdu o preuzimanju, neslužbeno doznaje dnevnik.hr

Dosadašnje porezno češljanje podataka o primanjima i prijavljenoj imovini izbacilo je popis od oko dvije tisuće imena onih koji su prijavljeni na minimalac, a žive u luksuznim nekretninama, voze skupe automobile i imaju podeblji bankovni račun, a među njima su i brojne domaće zvijezde, od kojih su se neke već i odazvale na poziv Porezne uprave.

Dok su Marko Perković Thompson Marko Grubnić poznatiji kao Modni Mačak već dali izjavu Poreznoj upravi o podrijetlu svoje imovine, a Gibonni Dražen Zečić potpisali potvrdu o preuzimanju poziva, ostalima u petak istječe rok do kada se moraju očitovati o preuzimanju poziva.

Menadžer Marka Perkovića Thompsona Zdravko Barišić rekao je da je Thompson na sva pitanja odgovorio još prošle godine te da je sve pojašnjeno, piše dnevnik.hr, kojemu su Jelena Rozga i Maja Šuput rekle da još nisu dobile nikakav poziv, a Modni mačak im se nije javio na telefon.

Novi list, međutim, piše da će Thompsonovu izjavu zagrebačkoj Poreznoj upravi danu nakon Uskrsa, u kojoj sve objašnjava pozajmicom koju je dobio iz jedne zemlje Latinske Amerike, poreznici teško moći provjeriti jer je riječ o zemlji s kojom Hrvatska nema sporazum o razmjeni podataka. Modni Mačak, prema pisanju riječkog dnevnika, navodno se pozivao na roditelje koji su mu financijski pomogli, a koje očigledno također čeka rešetanje od strane poreznika.


Naime, među više od dvije tisuće osoba koje je porezna uprava stavila na popis onih kod kojih je očit nesklad između primanja i imovine koju posjeduju podosta su mjesta zauzeli ugledni domaći estradnjaci. Oni inače posluju na dva načina, imaju samostalnu djelatnost odnosno vode svoje knjige. Ili s onim tko ih angažira potpisuju ugovor o autorskom djelu i tada taj isplatitelj plaća porez, ako ga ne plate, može ih stići kazna i do 50 tisuća kuna. Razlika veće vrijednosti imovine od njezinih izvora proglašava se dohotkom. Taj će dohodak podignuti na bruto dohodak i tada se gleda koja je stopa poreza na dohodak.

Problem nastaje i s brojnim gažama odrađenim u inozemstvu, za koje se u većini slučajeva porez ne prijavi. Imovina se često prepisuje i na članove obitelji te prijatelje - no i oni bi u sumnjivim slučajevima mogli biti pozvani na razgovor. Izgovori se često traže i u prijateljima iz tzv. banana-država. Nitko do spominjanih imena poznatih domaćih zvijezda nije nam želio potvrditi poziv u poreznu. Rok za objašnjavanje onoga što doista posjeduju u odnosu na prijavljeno istječe im u petak, podsjeća dnevnik.hr.