BIG IN JAPAN

Modni dizajn Japana - Issey Miyake

03.08.2011 u 12:12

Bionic
Reading

U trećem dijelu serijala o japanskoj modnoj industriji pratimo životni put modnog dizajnera koji je uspio postići slavu diljem svijeta, iako se na početku njegovog života činilo da od njega neće biti ništa

Issey Miyake je kao sedmogodišnjak preživio pad atomske bombe na rodnu Hiroshimu. Nakon studija grafičkog dizajna na prestižnom koledžu Tama Art odlazi na usavršavanje i rad u dizajnerskoj struci u New York i Pariz, što će potrajati do kraja šezdesetih. Njegova era počinje povratkom u Tokio 1970. i otvaranjem glasovitog studija Miyake Design, u kojem će se posvetiti dizajniranju ženske odjeće. U sedamdesetima privlači pažnju uglavnom ženskim kolekcijama, posebno nakon vrlo uspješne prezentacije na Pariškom tjednu mode 1973, a nakon 1978. sve više počinje dizajnirati i odjeću za muškarce.

Svojevrstan preokret dogodit će se u drugoj polovici osamdesetih, kada  Miyakeov studio broji zavidan broj dizajnera učenika, od kojih iskače Dai Fujiwara. Uz njegovu pomoć nastaje vrlo snažan i utjecajan brend Pleats Please Issey Miyake. Radi se o originalnom dizajnu odjeće dobivenom obrnutom tehnologijom proizvodnje. Materijali su prvo izrezani i prošiveni, a tek potom oblikovani uzorcima nabora u parnim prešama. Na taj način obrađena odjeća zadržala je oblik nametnut prešom i bila spremna za upotrebu.

Početkom devedesetih i Miyake se, poput mnogih modnih dizajnera, otisnuo u svijet parfema. Sjećanje na svoje pariške dane ovjekovječio je u dizajnu bočice parfema L'eau d'Issey, koja predstavlja pun mjesec iznad Eiffelova tornja. Nakon velikog uspjeha prve serije parfema, Miyake se odvažio na lansiranje malih serija novih mirisa, jedan svake godine, pod pokroviteljstvom najvećeg japanskog kozmetičkog diva, kompanije Shiseido. Milenijski Miyake proširio je svoj krug djelovanja i na dizajniranje satova, a posebno je interesantna njegova suradnja s Evianom, u sklopu koje je dizajnirao ograničenu seriju staklenih bočica tog svjetski poznatog brenda vode.

Brend Issey Miyake Fête zaživio je 2004. obilježivši nekoliko sljedećih sezona. Bazirao se na ponovnom iskustvu brenda Pleats Please, sada doživljenog kroz sirove materijale kože i tekstila uz puno šarenije palete boja. Iako se Issey Miyake povukao iz aktivnog modnog dizajnerstva, još 1997. njegov modni studij vodili su njegovi učenici koji su paralelno mogli ostvarivati vlastite karijere. Miyake nije napustio dizajn te je 2007. u tokijskom kvartu Roppongi otvorio dizajnerski istraživački centar 21-21 Design Sight, u kojem i danas djeluje, i umjetnički i organizacijski.