TOČKA NA A

Modni diktat najluđe noći

29.12.2010 u 11:25

Bionic
Reading

Budite hodajući pregled trendova 2010! Nekoliko savjeta za savršen stajling u novogodišnjoj noći, s uključenom inventurom inozemnih i naših trendova te revidiranom poetikom eklekticizma, od glave do pete. I sori, ovaj put - women only

Znam, na sto ste muka. U vama se već danima bore Simone de Beauvoir i Luce Irigaray, kao dva vražićka u vašem zrcalu. Žena se ne rađa, već postaje (na različite načine, ali sigurno ne ženstvenom i kićenom odjećom!), Simone će, iz donjeg lijevog kuta. Ali postoje subverzivne strategije, buni se Luce, dolje desno, i uz njihovu je pomoć moguće pomiriti ženskost sa slobodom i jednakopravnošću. Slobodno ih ušutkajte obje, ovo nema veze s tim. Ne znam tko je rekao da je život prekratak da bismo nosili dosadnu odjeću, ali dobro su to rekli. Moda mora biti čisti spektakl, a tijelo pozornica.
Znam, znate da nije nužno robovati trendu jer kod nas je u trendu ne robovati trendu, otkad su nemainstream cure postale mainstream, a indie modni imperativ. Možda je pravilo da nema pravila, ali smjernice nitko nije zabranio, pa ću ja iskoristiti tu rupu u kodeksu i nabaciti vam nekoliko njih: od glave, preko trupa i gornjih ekstremiteta, s naglaskom na struk pa prema dolje, sve do cipelica. Visokih potpetica, razumije se.

Glava

Frizura treba biti smjerna a smjela, prpošna a postojana, nemarna a dotjerana. Najbolje ju je upotpuniti rajfićem ili trakom za kosu, koji su modni hit sezone, s tim da je poželjno da rajf po sebi ima perje i šljokičaste cvjetove, a traka za kosu samo šljokice. Ako je traka pretanka, predlažem da stavite dvije li tri identične. Problem s trakama i rajfovima je taj što moraju biti točno odgovarajuće širine: dovoljno utegnute da ne klize, a dovoljno labave da vas ne zaboli glava. Ako su prejako utegnute, stavite u torbicu aspirin.
Od šminke vam ne treba ništa osim crvenog ruža i lažnih trepavica, iz dva vrlo jednostavna razloga. Istraživanja su pokazala (obožavam ovu floskulu!) da muškarci ne kuže igru tri nijanse sjenila na vašim vjeđama, ali kuže prominentne oblike i boje. Umjetne će vam trepavice oči istaknuti oči, a pogled učiniti maglenotajanstvenim (što god to značilo). Što se pak ruža tiče, već spomenuta istraživanja su pokazala da su dečkima najatraktivniji dio ženskog lica usne, osobite one crveno našminkane. Za usporedbu, ružičasti ruž njegov će pogled na vašim usnama zadržati 6,7 sekunda, dok će ga crveni ruž prikovati na čak 7,3 sekunde. Za tih 0,6 sekunda razlike isplati se malo crvenila na bisernobijelim zubima.
Za naušnice, koje tehnički spadaju u ovu kategoriju, vidi pod Od struka naniže, odmah do hulahopki.

Trup i gornji ekstremiteti

Dvodijelna odjevna kombinacija bolja je ideja od jednodijelne jer pojačano stimulira vaše kombinatoričke vještine. Gore odjenite top, električnoplavi ili crveni, ali obavezno s jednim golim ramenom, a na drugom neka bude napoleonska epoleta, u vojničkom stilu, ali od štrasa, da svijetli kao kugla u disku. Da vašem drugom ramenu u fazi zagrijavanja ne bude hladno pobrinut će se mekani dugodlaki krzneni prsluk, a ako vam se slučajno ne da još jednu grivu češljati prije izlaska, dobar izbor je i ultramoderna kožna varijanta, bolero-kratka. Osim kože, u modi je perje, već to rekoh, a ultimativni hommage pernatoj teksturi u novogodišnjoj noći po mom izboru bit će – krila. Ne, ne kokošja, već anđeoska. Možda su trend uveli Victorijini modeli, ali samo na svjetske piste: Hrvatski top model ove je sezone pokazao da svaka cura iz susjedstva može dobiti krila, ako to dovoljno jako želi. Pripazite samo s veličinom i težinom: navodno nisu baš perolaka, pa za prvi put preporučam ona kakva imaju renesansni anđelčići, a ne ona kakva je, primjerice, imao arkanđeo Gabrijel (mada bi se potonji bolje uklopio u blagdansku spiku).

Od struka naniže

Remen nam se kao dodatak malčice pritajio ove sezone, pa umjesto njega preporučujem chatelaine ili ekvipaž. Istina, curke su ih u 18. i 19. stoljeću nosile umjesto torbica, ali meni se čini da ćete ih vi u ovoj kombinaciji bolje iskoristiti kao hibrid remena i bogatog broša. Ove je sezone to stidljiv vintage komad, a već sljedeće, predviđam, modni imperativ. Sastoji se od pribadače i nekoliko lanaca na kojima vise različiti ukrasni i funkcionalni predmeti: ogledalce, šestar, medaljon, a i nožić, škarice i mirišljava sol mogli bi vam zatrebati u novogodišnjoj noći. Nabacite ekvipaž i time ćete pokriti još jedan sezonski must: metalni modni dodatak. Zakovice su već dosadne. 

Oko donjeg dijela ne trebate previše dvojiti: što više nalikuje tutu suknjici, to bolje, da probudi onu balerinu u vama koja ste htjela postati, ali su vam na vrijeme objasnili da ćete imati velike mišićave listove i morati držati dijetu cijeli život. Boja: slojevi tila neka budu zlaćani ili zlatnonarančasti, a eklektičkog efekta radi, ispresijecajte taj til, posve neočekivano, nekom tamnom baroknom čipkom. 

Naušnice smo izostavili, ali namjerno, jer ćemo ih na ovome mjestu neočekivano neočekivanije najneočekivanije povezati s hulahopkama. Na uši ćete objesiti dva paunova oka, a isti će se motiv naći i na vašim vrlo gusto mrežastim čarapama. Ovo sad nije zbog perja, već više zbog priče o nastanku paunova repa, u kojoj glavne uloge imaju Zeus, Hera i Argus. Svakako ponovite tu legendu prije izlaska, budete li nekomu trebali pojasniti izbor aksesoara. 

Za kakve god se cipele odlučili, moraju imati visoku petu. Još od venecijanskih platformi iz 15. stoljeća znamo, što viša peta, to viši rang u društvu i status onoga koji ih nosi. Zna Lady GaGa što radi, s revitalizacijom chopinica, a znao je bogme Kralj Sunce. Najbolje da to budu baršunaste polučizmice u modernoj boji senfa, s vezicama za nijansu svjetlijima, peep toe i s platformom naprijed. To je ona fora, kao, nisam baš večernja cipela, već dnevna, ali moja vlasnica je kul i nije joj to bitno.

Nekog uočljivog reda i slaganja mora biti, vidjeli smo na primjeru naušnica i hulahopki. Tako se torba mora slagati s maramom ili svilenim šalom, ovlaš prebačenim u Isidora Duncan stilu (s policom osiguranja, naravno). Kroz dva navedena aksesoara napokon moramo odati počast trendu sezone, koji modne vizionarke Alka Vuica i Mia Begović najavljuju već desetljeće i pol, a to je uzorak divlje mačke. Leopard, jaguar, tigar, sve je dopušteno, uz malo upozorenje: mada uključuje šare i bikolornu kombinaciju, zebra nije divlja mačka.

Što se tiče rukavica tiče, slobodno džezirajte, ionako ćete ih skinuti, ali ne zaboravite nokte naoštriti šljokičasto i ruke ukrasiti predimezioniranim prstenjem. U obzir dolaze goleme kožne mašne u duginim bojama (kao intro, budući da će biti trend u proljeće 2011.) ili stilizirane metalne glave gmazova i divljači koje, poredane u harmoničnom nizu, mogu poslužiti i kao efikasan bokser, zlu ne trebalo.

Finalni touche... Mislim, touch

I posljednje, ali ne manje važno: neodoljiv parfem. Chanel 5 ne dolazi u obzir jer znamo da se on ne nosi uz odjeću, ali možda će vam 'buteljirani kristal' zvučati dobro. Njega vam donosi najvrjedniji učenik Isseyja Miyakea, Tokujin Yoshioka, u suradnji sa Swarovskim. Elegancija i čiste linije bočice u divnom su raskoraku s luksuzom i egzotikom samog parfema. Previše? Pa nisam ni rekla da je ovo high street look. Potrudite se malo, ipak je ovo najmahnitija, da ne kažem najluđa noć u godini.

Na kraju mi još preostaje samo izraziti nadu da sam vam ovim pastišem malčice olakšala ulazak u novo ljeto. Naravno, 'najvažnije je, ipak, da se dobro zabavite.' I što bi moja baka rekla, dabogda vam izbor odjeće bio najveći problem u 2011!