PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Modernizacija Oružanih snaga je financijsko pitanje'

12.12.2011 u 17:12

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović izjavio je danas da je modernizacija Oružanih snaga prije svega financijsko pitanje

Upitan hoće li Hrvatska odustati od nabave borbenih zrakoplova, Josipović je odgovorio da je to 'stvar realne odluke i procjene ima li ili nema novaca'.

'Ako se procjeni da nema novaca, jer je riječ o ogromnoj investiciji, donijet će se odluka koja će značiti očuvanje sposobnosti, i za to ću se jako zalagati, ali vjerojatno ne i nabavku novih zrakoplova', rekao je Josipović odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti obilježavanja 20. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

'Mislim da su svi u politici, i vlast i oporba, i bivša i sadašnja vlast koja bude, da smo za to da se u najvećoj mjeri sačuvaju i razviju sposobnosti Hrvatske vojske na svim područjima - na kopnu, u zraku i na moru', ocijenio je Josipović.

Dodao je da su financije 'u provedbi takve ambicije i želje limitirajući faktor'.

'Naravno da u vremenima krize ne možemo sve što bismo htjeli. Mislim da je sada trenutak da brojne planove, koji su bili vrlo ambiciozni, ali nerealni i naprosto se nisu ispunili, da ih revidiramo i izaberemo ono što nam je najvažnije i najpotrebnije i gdje se možemo najviše afirmirati i profilirati naše Oružane snage kao vrhunske profesionalne u onome čime se bave', rekao je.

'Suprotno limitima koje nam nameću financije i kriza, imamo i neke nove prednosti i članstvo u NATO-u, gdje jedan dio naših sposobnosti možemo kombinirati u okviru NATO saveza i s prijateljskim zemljama', dodao je Josipović.

Prvi zapovjednik HRZ i PZO-a general pukovnik Imra Agotić u razgovoru s novinarima istaknuo je da se mora pronaći novac za nabavu borbenih zrakoplova, upozorivši da 'Hrvatska više nikad neće imati borbeni zrakoplov ako se izgubi kontinuitet zrakoplovstva i borbenih zrakoplova za kontrolu hrvatskoga zračnog prostora'. Zato se svi mi u toj struci borimo da se odluka o obnovi starih zrakoplova što prije donese ili da se nabave slični radi obrane suvereniteta hrvatskoga zračnog prostora.

Upitan kad je krajnji rok za tu odluku, Agotić je odgovorio da je skoro već prošao i da odluku treba donijeti najkasnije u početku iduće godine.

Obilježena 20. obljetnica HRZ PZO-a

U prigodi 20. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas su u zračnoj luci Pleso najboljim pripadnicima HRZ PZO-a svečano dodijeljene pohvale, nagrade i promaknuća te je istaknuto da su kadrovi najvažniji resurs Oružanih snaga RH.

Dan HRZ i PZO-a obilježava se 12. prosinca kad je 1991. ustrojeno njegovo zapovjedništvo.

Predsjednik Republike Ivo Josipović posebno je podsjetio na one koji su dali živote u obrani samostalne i suverene Republike Hrvatske istaknuvši da je njihov doprinos nemjerljiv u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu. U njemu je pokazan visok stupanj svijesti i ljubav prema Domovini te učinkovito suprotstavljanje višestruko nadmoćnijem i opremljenijem neprijatelju, dodao je.

U mirnodopskim uvjetima HRZ se dokazao brojnim intervencijama u medicinskim letovima, pronalaženjem i spašavanjem unesrećenih, istaknuo je Josipović i dodao da ulazimo u razdoblje u kojem će OS biti čvrst stup demokracije i zaštite građana u čemu će i HRZ PZO dati velik doprinos.

Hrvatska je danas članica NATO-a, uskoro i Europske unije, naš posao još nije završio i pred nama je borba za gospodarski rast i povećanje životnog standarda građana, te razvoj demokracije i borba za zaštitu ljudskih prava. Vjerujem da će se oružane snage u okviru gospodarskih mogućnosti i dalje razvijati, osposobljavati, a time i HRZ i PZO, istaknuo je Josipović.

Ministar obrane Davor Božinović istaknuo je da se možemo ponositi uspješnim sudjelovanjem pripadnika hrvatskih oružanih snaga u mirovnim misijama KFOR-a na Kosovu i ISAF-a u Afganistanu te doprinosom u mirnodopskim zadaćama, primjerice, u gašenje požara i spašavanju ljudskih života. Dodao je da će se u granicama mogućnosti u najskorije vrijeme morati donijeti odluka o borbenim zrakoplovima.

Izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga kontraadmiral Zdenko Simičić naglasio je da su HRZ i PZO ispisali najsvjetlije stranice novije hrvatske povijesti. Stoga je upozorio na važnost očuvanja njegova bogata naslijeđa kao i potrebu modernizacije istaknuvši da su kadrovi najvrjedniji resurs.

Zapovjednik HRZ PZO-a Dražen Šćuri podsjetio je na polet u vrijeme njegova nastanka i dokazivanje u operacijama 'Bljesku' i 'Oluji' te dodao kako očekuje potporu u očuvanju njegovih stečevina.