još jedan uspjeh

Oglasili se iz Moderne: Naše cjepivo ima učinkovitost od 94,5 posto, može izdržati 30 dana u običnom hladnjaku

16.11.2020 u 13:15

Bionic
Reading

Američka biotehnološka tvrtka Moderna u ponedjeljak je objavila da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, što je slično djelotvornosti od 90 posto o kojoj su prošli tjedan izvijestili Pfizer i BioNTech.

Ove brojke pokazali su rani podaci koje je tvrtka objavila u ponedjeljak, što ga čini drugim cjepivom u Sjedinjenim Državama sa zapanjujuće visokom stopom uspjeha, prenosi CNN.

'To su očito vrlo uzbudljivi rezultati', rekao je dr. Anthony Fauci, vodeći američki infektolog.

'94,5 posto doista je izvanredno', dodao je te najavio početak cijepljenja sredinom idućeg mjeseca, počevši s visoko rizičnim skupinama da bi se na proljeće nastavilo s ostatkom populacije.

Prošli je tjedan Pfizer objavio da rani podaci pokazuju kako je njegovo cjepivo više od 90 posto učinkovito protiv Covida-19.

  • +8
Testiranje na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Modernin uspjeh znači da je rizik od obolijevanja od covida-19 smanjen za 94,5 posto nakon velikoga kliničkog ispitivanja u kojoj su sudjelovale dvije skupine: dobrovoljci koji su dobili placebo i oni koji su cijepljeni Moderninim cjepivom.

Analiza je pokazala da se u ovom slučaju u placebo skupini covidom-19 zarazilo 90 osoba, u usporedbi sa samo 5 u cijepljenoj skupini.

Kad bi se u općoj populaciji uspjela postići ista razina učinkovitosti, radilo bi se o jednom od najučinkovitijih dostupnih cjepiva, koje se može usporediti s onim protiv ospica, a njegova djelotvornost iznosi 97 posto u dvije doze, po podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Usporedbe radi, po podacima CDC-a učinkovitost cjepiva protiv gripe u zadnjih je deset sezona u SAD-u iznosila između 19 posto i 60 posto.

U priopćenju Moderne stoji i da se među cijepljenim dobrovoljcima koji su se ipak zarazili nije razvio teži oblik covida-19, a u grupi koja je primala placebo teža klinička slika bila je u 11 osoba.

Istodobno je objavljeno da je između 9 i 10 posto cijepljenih imalo nuspojave nakon druge doze, poput umora, otekline ili crvenila oko mjesta uboda.

'Ovo je ključan trenutak u procesu razvoja našeg cjepiva protiv covida-19', rekao je šef Moderne Stéphane Bancel.

'Ova pozitivna preliminarna analiza koja je proizašla iz treće faze ispitivanja daje nam prve kliničke naznake da naše cjepivo može uspješno spriječiti razvoj covida-19, uključujući i teži oblik te bolesti.'

No rezultati studije još nisu prošli recenziju neovisnih znanstvenika.

U ovom kliničkom ispitivanju treće faze, koje je počelo u srpnju, sudjeluje više od 30.000 sudionika.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu Sjedinjenih Država "u narednim tjednima".

Cjepivo ima i dobre rezultate držanja na hladnijim temperaturama

Moderna je u svom priopćenju najavila i dulji rok trajanja svog cjepiva na hladnijim temperaturama. Upravo to mnogi ističu kao prednost nad Pfizerovim cjepivom, koje se skladištiti i prevoziti na temperaturi od -75 stupnjeva Celzijusa.

Moderna kaže da bi njihovo cjepivo pri standardnim temperaturama hladnjaka od 2° do 8° C trebalo ostati stabilno tijekom 30 dana, u odnosu na prethodnu procjenu od 7 dana. Uz to, cjepivo će i u slučaju otpreme i dugotrajnog skladištenja ostati stabilno na standardnim temperaturama zamrzivača od -20° C tijekom 6 mjeseci. Osim toga, neće biti potrebe za razrjeđivanjem prije cijepljenja.

'Vjerujemo da će naša ulaganja u tehnologiju isporuke i razvoj proizvodnog procesa omogućiti da svog kandidata za cjepivo čuvamo i isporučujemo na temperaturama koje se obično nalaze u lako dostupnim farmaceutskim zamrzivačima i hladnjacima', rekao je Modernin glavni direktor za tehničke operacije i kvalitetu Juan Andres.

'Zadovoljstvo nam je regulatorima predati na odobrenje ove proširene uvjete stabilnosti za mRNA-1273. Sposobnost čuvanja cjepiva do 6 mjeseci na -20° C, uključujući do 30 dana u normalnim uvjetima hladnjaka nakon odmrzavanja, važan je napredak koji omogućuje jednostavniju distribuciju i veću fleksibilnost kako bi se olakšalo opsežnije cijepljenje u SAD-u i drugim dijelovima svijeta', poručuju iz Moderne.