SCHULZ O FEDERALIZACIJI

'Modeli Njemačke i Švicarske primjenjivi u BiH'

21.04.2011 u 13:21

Bionic
Reading

Predsjednik socijalističke frakcije u Europskom parlamentu (EP) Martin Schulz izjavio je da uspjeh Bosne i Hercegovine kao održive zemlje i njezina ulaska u Europsku uniju ovisi o unutarnjem preustroju u smislu federalizacije i poštivanja prava manjinskih naroda od strane većinskih

U intervju kojega su u četvrtak prenijeli mediji u Mostaru Schulz je istaknuo da se u Bruxellesu zagovara 'federalizam kao načelo za sve buduće dogovore'.

'Prije svega moramo stvoriti takav federalni sustav koji ne bi bio s više ili manje suverenih država, nego nam je potrebna federalna država koja prepoznaje vrlo jasne strane u federaciji', rekao je Schulz, predsjednik druge po veličini frakcije u EP-u koji će od 17. siječnja iduće godine preuzeti dužnost predsjednika EP-a.

Prema njegovim riječima postoji više uspješnih modela u EU, poput Njemačke ili Švicarske, koji bi se mogli primijeniti u slučaju Bosne i Hercegovine.

'Moguće je postići dogovor uz poštovanje dva preduvjeta – međusobnog poštivanja kulturnog identiteta kao i poštivanje manjina od strane većine. Ako se to želi, moguće je postići dogovor. Moj savjet iz perspektive EU-a je držite se federalizma', rekao je Schulz.

Prema njegovim riječima sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu u Europskoj uniji pri čemu je istaknuo da u svim procesima približavanja prednjači Hrvatska.

Schulz boravi u posjetu zemljama regije, a u utorak je u BiH razgovarao s Visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom, njemačkim veleposlanikom u BiH Joachimom Schmidtom i predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom.