VLADA ZORANA MILANOVIĆA

'Mnogi od nas doći će na udar poreza na imovinu'

05.01.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Gospodarski rast i veća zaposlenost cilj su i misija Vlade, a pritom su potrebne i neke delikatne mjere, ali pri njihovom uvođenju uvijek će se voditi računa o zaštiti najranjivijih, naglasio je premijer Zoran Milanović na samom početku današnje sjednice Vlade u Banskim dvorima

'Cilj ove vlade je pokrenuti zemlju, a u tom cilju ćemo svi ovdje, čiji je to posao i misija, lomiti sve birokratske i druge otpore svim vrstama ulaganja koja mogu rezultirati većim zapošljavanjem, zadovoljstvom ljudi, s više posla i većim prihodima proračuna, koji u ovoj godini moramo sanirati na način koji možda nije najpopularniji i možda nije idealan, ali je nužan', rekao je Milanović.

Da bi razjasnio i odagnao, kako reče, 'neke slutnje i sumnje koje se pojavljuju u javnosti i medijima', Milanović se ukratko osvrnuo na mogućnost uvođenja poreza na imovinu, povećanje PDV-a te objavu Registra branitelja. 'Uvođenje poreza na imovinu vrlo je delikatna mjera u koju nitko nije i neće ulaziti preko noći, a u obzir će biti uzeti primjeri europskih zemalja, i taj porez nikada neće biti drastičan, opterećivat će i na mnoge od nas, koji sjedimo u Vladi, neke manje, neke više,  ali bit će efikasan i suzbijat će crno tržište iznajmljivanja nekretnina, a neće biti udar na srednju klasu, niti ekstremni porez na vikendice', ustvrdio je Milanović i dodao: 'Interes je države da se uvede reda na tržištu nekretnina i da se porez plaća prema kriteriju vrijednosti imovine, a trenutno u Hrvatskoj nije tako'.

Komentirajući moguće povećanje PDV-a, premda ni ovaj put nije niti nagovijestio koliko bi ono moglo biti, a u medijima se spekulira sa 25 posto, Milanović je ponovio da će se voditi računa o zaštiti onih s nižim prihodima te da postoje diferencirane stope, ali i kazao da bi niža stopa PDV-a u turizmu trebala djelovati stimulativno.

Pitanje PDV-a opisao je kao 'žurnu temu', kazavši da se ne radi ni o kakvoj velikoj financijskoj čaroliji nego o sredstvu koje stoji na raspolaganju da se stabilizira prihodovna strana proračuna.

'To je važno za Hrvatsku, to nije popularna mjera, pitanje je koliko je stimulativna, a u ovom trenutku je nužna. A učinit ćemo sve da zaštitimo ljude s nižim imovinskim statusom koji bi zbog uvođenja PDV-a mogli patiti. Ne želimo da se to dogodi', poručio je i rekao kako će biti uvedene diferencirane stope kao i niža stopa PDV-a u turizmu.

Što se tiče objave Registra branitelja, Milanović je najavio da će se 'ići u promjenu zakona i tek nakon toga će se javnosti osigurati pristup podacima o identitetu - imenu i prezimenu te godini rođenja, ali ne i ratni put, jer je to podatak koji treba biti dostupan spektru državnih organa, i protiv takve objave', Milanović je uvjeren, 'nitko nema ništa protiv'.

Također, za postizanje gospodarskog rasta i veće zaposlenosti, lomit će se sve birokratske otpore kako bi se otvorilo put ulaganjima koji će voditi do ispunjenja navedenih ciljeva, kazao je Milanović

Potom je na otvorenom dijelu sjednice, zbog tehničke potrebe jer su pojedina ministarstva izmijenjena, Vlada izmijenila i dopunila Odluku o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika državnog proračuna u prvom tromjesečju 2012. godine. Također, donijela je Odluku o postupku osnivanja diplomatskih misija i konzularnih ureda RH u inozemstvu i postupku postavljanja i opoziva šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda RH u inozemstvu. Do sada je u proceduri postavljanja i opoziva šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda predsjednik države trebao dati prethodnu suglasnost kada se kreće u samu proceduru, a sada su, kaže ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, umjesto pismene prethodne suglasnosti predviđene usmene konzultacije s predsjednikom države.

Za objavu Registra branitelja minimalno godinu dana?

O Registru branitelja nakon sjednice Vlade progovorio je i ministar branitelja Predrag Matić. Poručio je da bi 'Vladi za posao objave Registra okvirno moglo biti potrebno oko godinu dana, no da će taj posao sigurno biti obavljen u mandatu ove Vlade.'

Vlada je izmijenila i Odluku o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava, a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je da 'Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija u ovom trenutku surađuju na modelu koji će uspostaviti sustav plaća za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ima većinski udio'.

'Predstavljanje tog novog modela sustava planira se krajem travnja te će možda biti predloženo ukidanje ove odluke o štednji na plaćama predsjednika i članova uprava trgovačkih društava', najavio je Čačić te dodao da je 'potreban krizni menadžment jer su kadrovi stvarni problem rasta BDP-a u tom segmentu'.

'Menadžment s obzirom na realizaciju treba biti nagrađen ili sankcioniran, a tražit će se ljude koji će biti stručno neupitni i na liniji programa Vlade', kazao je Čačić, svjestan da 'to neće biti lako'.

Vlada je na otvorenom dijelu sjednice još izmijenila i dopunila Odluku o osnivanju Povjerenstva za provedbu javnog natječaja u svrhu realizacije programa 'Brijuni Rivijera' te donijela Uredbu o svojem glavnom tajništvu, a na zatvorenom dijelu raspravljat će o kadrovskim pitanjima

Na samom kraju otvorenog dijela sjednice premijer Milanović, koji će kasnije prisustvovati okupljanju koje tradicionalno povodom Božića organizira Srpsko narodno vijeće, uputio je i čestitku svim vjernicima koji slave i obilježavaju pravoslavni Božić.