OPTUŽBE ZA SEKSUALNI NAPAD

MMF 'u potpunosti djelatan' nakon uhićenja svog čelnika

15.05.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je u nedjelju da je 'u potpunosti djelatan i operativan' unatoč uhićenju svog čelnika Dominiquea Straussa-Kahna (62) pod optužbom za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zatočenje sobarice u hotelu u New Yorku

U svom prvom priopćenju otkako je Strauss-Kahn uhićen u subotu navečer, MMF navodi da nema komentara i upućuje za sva pitanja na odvjetnika Strauss-Kahna i lokalne vlasti.

Očekuje se da će se Strauss-Kahn tijekom dana pojaviti pred sudom i očitovati o optužnici. Njegov odvjetnik Benjamin Brafman je izvijestio da će šef MMF-a pred sucem izjaviti da se ne osjeća krivim. Uhićen je u zračnoj luci John F. Kennedy samo 10 minuta prije polijetanja Air Franceova zrakoplova za Pariz, u kojemu se nalazio, izjavio je glasnogovornik njujorške policije Paul Browne.

Sobarica (32) u Sofitelovu hotelu na Times Squareu podnijela je prijavu nakon što je uspjela pobjeći iz apartmana u kojemu se dogodio navodni napad, objasnio je glasnogovornik Browne te dodao da je Strauss-Kahn nakon incidenta u brzini napustio hotel, o čemu svjedoči mobitel koji je ondje ostavio.

Strauss-Kahn na čelo MMF-a došao je u studenome 2007. Prije toga je bio član francuske Nacionalne skupštine i profesor ekonomije na pariškom Institutu za političke znanosti.

Politički analitičari držali su da je mogući najozbiljniji protukandidat Nicolasu Sarkozyju na francuskim predsjedničkim izborima 2012. godine.