VJEKOSLAV BEVANDA:

'MMF je najbolje rješenje za BiH'

14.02.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako će mu stabiliziranje financija u toj zemlji biti među najvažnijim zadaćama te je ocijenio kako su aranžmani s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) najbolje rješenje za države koje trebaju novac radi stabiliziranja svojih financija

U intervjuu kojega je u utorak objavio sarajevski Dnevni avaz Bevanda, čija je vlada počela funkcionirati ovog tjedna, potvrdio je kako se osobno odlučno zalaže za nastavak suradnje s MMF-om jer on nudi najjeftiniji novac kojega se na tržištu može dobiti.

'Zar nije bolje dobiti kredit s 1,3 posto kamate, nego novac plaćati sa šest ili sedam posto kamate', konstatirao je predsjedatelj novog Vijeća ministara BiH.

Bevanda je upozorio kako su povoljni aranžmani koje je MMF ponudio BiH dovedeni u pitanje zbog nekih odluka vlade Federacije BiH, a zbog toga su dovedeni u pitanje i vezani krediti Svjetske banke (WB) i Europske komisije (EC), vrijedni stotinu milijuna eura.

Bevanda nije kazao na što točno misli, no od ranije je poznato kako su planovi proračunskih ušteda i smanjenja javne potrošnje naišli na velike otpore, posebice kada je riječ o najugroženijim kategorijama stanovništva poput invalida i razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Prema postojećem aranžmanu s MMF-om, koji istječe u lipnju ove godine, BiH je odobreno oko milijardu i 100 milijuna eura pomoći, od čega je do sada doznačeno oko 400 milijuna eura.

Primarni cilj aranžmana je konsolidiranje javnih financija u BiH, zaštita konvertibilne marke kao domaće valute te očuvanje dostignute razine likvidnosti i stabilnosti banaka koje posluju u toj zemlji.

MMF je u posljednjem revizorskom izvješću upozorio kako su političke blokade koje su u BiH dominirale 2011. godine blokirale strukturne reforme, zbog čega je izostao očekivani napredak.