BIVŠI DUŽNOSNIK FONDA

'MMF je doveo euro na rub propasti!'

20.07.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Nekadašnji vodeći ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Peter Doyle obrušio se na MMF optuživši ga da stoji iza guranja Grčke, cijele eurozone i eura u propast. Te je teške optužbe Doyle iznio u pismu do kojeg je došla televizijska stanica CNN i koje je naslovljeno na dekana izvršnog odbora MMF-a, Shakoura Shaalana. Između ostalog, Doyle kaže i kako ga je sram što je ikad radio za MMF

Peter Doyle tvrdi kako je MMF namjerno propustio u više navrata upozoriti političare u Europi na prezaduženost i mogućnost da će se situacija pogoršati. Uvjeren je kako je upravo takvo ponašanje MMF-a 'na rub propasti dovela drugu valutu po zastupljenosti u svjetskim valutnim rezervama'!

Doyle je bivši ekonomist MMF-a, savjetnik u europskom odjelu Fonda koji je vodio programe spašavanja Grčke, Portugala i Irske.

Doyleovo pismo (napisano 18. lipnja) CNN je objavio u trenutku kad u svijetu jača zabrinutost što MMF inzistira na jačim mjerama štednje koje ionako već pune tri godine ne donose željene rezultate nego pogoršavaju situaciju

Doyle se obrušio i na aktualnu šeficu MMF-a Christine Lagarde da je nesposobna za posao koji radi, uz ocjenu kako je ona samo još jedna u nizu 'nezakonito izabranih' izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

CNN i BBC pokušali su dobiti komentar iz središnjice MMF-a u Washingtonu, ali im to još nije pošlo za rukom.